Eindelijk! Gaudi’s Sagrada Família gaat laatste bouwfase in

Yes! De bekendste basiliek ter wereld, de Sagrada Família in Barcelona, gaat de laatste bouwfase in. Gelukkig maar, want de bouw van deze immense kerk duurt al bijna honderd jaar.

Om duidelijkheid te geven, organiseerde Jordi Fauli, alweer de derde architect van dit project, een persconferentie. Tijdens dit event vertelde hij dat de laatste bouwfase van start gaat en wij vanaf 2026 dan eindelijk kunnen genieten van het complete bouwwerk, mét alle torens. Dit nieuws hoorden wij al eerder, maar het ziet er naar uit dat deze deadline ook daadwerkelijk gehaald gaat worden, omdat de financiën zo goed als rond zijn. De versieringen hebben wel nog iets langer nodig en daarom zal de complete kerk af zijn in 2032.

Over de Sagrada Família

De bouw van de kerk heeft helaas nogal wat voeten in de aarde gehad. In 1885 kreeg Gaudi de opdracht. Hij kwam er al snel achter dat zijn planning niet helemaal klopte en de kerk zeker niet in tien jaar tijd gebouwd kon worden. Vlak voor zijn dood maakte hij vele maquettes en tekeningen, zodat hij zijn werk kon doorgeven. Na zijn overlijden in 1926 werd het project overhandigd aan meerdere architecten. Een grote brand in 1936 gooide behoorlijk wat roet in het eten. Veel onderdelen van het bouwplan werden verwoest. Het ontwerp werd hierna opnieuw gemaakt met behulp van de overblijfselen van de tekeningen van Gaudi en door herinneringen van mensen die er al eerder bij betrokken waren.

De bouw duurt inmiddels zo lang, dat de al eerder gebouwde onderdelen alweer aan renovatie toe zijn. Ook dit zal volgens Jordi Failu nog voor 2026 gebeuren. Hoe het uiteindelijk gaat worden? Dat zie je in deze prachtige animatie. Wij kunnen niet wachten!

curbed.com

Reageer op artikel:
Eindelijk! Gaudi’s Sagrada Família gaat laatste bouwfase in
Sluiten