Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 29 dec 2020

Van A tot Z een nieuw huis: wat is een eigendomsoverdracht precies?

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Deze week vertellen we je alles wat je wilt weten over een eigendomsoverdracht.

Nu de bezichtiging is geweest, de hypotheek is geregeld en de bedenktijd voorbij is, is het dan eindelijk tijd voor de eigendomsoverdracht. Kortom: je wordt dan eindelijk eigenaar van een woning.

Dit is een eigendomsoverdracht

Laatste inspectieronde door de woning

Net voor de eigendomsoverdracht dien je als koper voor de laatste keer de woning eens goed te inspecteren. Dit is belangrijk om te controleren of het huis volgens afspraak wordt geleverd.

Zo kan het zijn dat je als koper het huis inclusief de vloer, koelkast of andere items hebt gekocht. Deze mogen dan natuurlijk niet ontbreken in het huis.

Tip: ook is het handig om samen met de verkoper de meterstanden op te meten om eventuele misverstanden te voorkomen.

De eigendomsoverdracht

Als koper ben je verplicht een notaris in te schakelen en hier ook voor te betalen. Dat komt omdat het kosten zijn die nodig zijn om eigenaar te werken. Denk hierbij aan de overdrachtsbelasting en de notaris- en Kadasterkosten voor het opmaken van de akten.

Je gaat samen met de verkoper naar de notaris om de eigendomsakte (ook wel: leveringsakte) en de hypotheekakte te tekenen. Eerst worden beide akten gecontroleerd.

Als beide documenten kloppen worden ze getekend en wordt de koopsom voldaan. Zodra de leveringsakte is getekend ben je als koper officieel de nieuwe eigenaar en krijg je de sleutels overhandigd.

Dit heb je nodig voor de eigendomsoverdracht

Het enige wat je mee moet nemen is een geldig legitimatiebewijs. Alle andere benodigdheden (zoals de akten) heeft de notaris al in zijn bezit.

Andere dingen die je moet weten als je een huis wilt kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MakelaarslandEigen Huis

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: wat is een eigendomsoverdracht precies?
Sluiten