Merve Ozturk
Merve Ozturk Tuin 20 sep 2020

Dit kun je in de herfst doen voor een eigen oogst in het voorjaar

Wat is er nou lekkerder dan het hebben van een eigen oogst? Van bloedrode tomaten, enorme komkommers en heerlijke courgettes. Je hebt ze zelf verzorgd, het is natuurlijk, geen sporen van hormonen te bekennen en je bent ook nog eens een paar tientjes rijker.

Na maandenlange voedselproductie zijn de planten en aarde moe. Om ervoor te zorgen dat de oogst voor het voorjaar gezond zal groeien, moeten er een aantal dingen in de tuin gebeuren voordat de winter aanbreekt.

Dit kun je nu doen voor een eigen oogst in het voorjaar

1. Ruim de bedden op

Tegen het einde van de zomer zul je merken dat jouw planten niet zo levendig meer zijn. In deze tijd zijn ze zelfs vatbaar voor ongedierte en ziekten, zoals bijvoorbeeld bloesemrot, wat vaak te zien is op tomaten.

Wat je het beste kunt doen is het verwijderen van alle planten of plantendelen die er ongezond uitzien. Zelfs als er nog wat fruit aan hangt. Tomaten die je vroeg moet oogsten die wel hun volledige grootte hebben bereikt, kun je bewaren in een papieren zak op het aanrecht, daar kunnen ze verder in rijpen.

2. Een grote oogst

De herfst is wederom de perfecte tijd om een grote oogst te doen. Heb je veel te veel oogst? Geef dan wat weg aan familie of vrienden – ze zullen je dankbaar zijn voor heerlijke groenten en fruit uit eigen tuin. Alle laatste beetjes die volgroeid zijn kun je wassen en invriezen zodat je ook in de winter kunt genieten van jouw eigen oogst.

Lees ook: Leuk voor je groententuintje: zo kweek je nieuwe groenten uit restjes

3. Don’t go too far

Niet alle planten moeten weg voordat de winter afbreekt. Sommige (winterharde) planten doen het juist goed naarmate het kouder wordt. Je kunt genieten van wintergewassen zoals bloemkool, bieten en wortelen. Laat deze dus zeker staan.

Tip: je kunt lage tunnels gebruiken om de planten extra bescherming te geven.

4. Bescherm de grond

Je kunt hele jaar door je tuin verwennen door compost en organische mest toe te voegen, maar de herfst is de perfecte tijd om dit eens góéd te doen. Test de pH-waarde van je grond met een pH-bodemtest.

Als je grond zuur is, voeg dan kalk toe. Kalk heeft veel tijd nodig om af te breken en te absorberen in de grond. Als je dit in de herfst doet, kan het in de winter goed zijn werk doen.

5. Klaarmaken voor het voorjaar

Verplaats kwetsbare plantenbakken (zoals terracotta potten) naar een beschermde ruimte waar ze minder snel zullen barsten tijdens vorst. In het voorjaar voeg je een flinke portie biologische potmix toe om jouw tuin volledig op te frissen en klaar te maken voor een nieuwe eigen oogst.

> Zo bescherm je je planten tegen de vorst

6. Opbergen van je tuingereedschap

Ook niet onbelangrijk: het verzorgen van je tuingereedschappen. Maak al jouw metalen gereedschap moddervrij en neem er een vochtig doekje overheen. Berg ze vervolgens op in een ruimte waar ze droog en warm blijven totdat het weer tijd is om ze te gebruiken.

Meer handige tips voor de tuin

Houzz

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Dit kun je in de herfst doen voor een eigen oogst in het voorjaar
Sluiten