Jaime Andreas
Jaime Andreas | LinkedIn Tuin 11 jul 2020

Waarom je je robotmaaier ‘s nachts uit moet zetten (red de baby-egels!)

Juli tot oktober is een fijne tijd in egel-land: er worden dan namelijk een heleboel kleine egeltjes geboren. Vaak gebeurt dit in het gras, of tussen de takjes en bladeren van een achtertuin. Je robotmaaier uitzetten is dan heel belangrijk om te voorkomen dat er iets met die (kleine) egeltjes gebeurt.

Het fijne van een robotmaaier is dat je hem ieder gewenst moment aan kan zetten om het gras voor je te maaien. Dit doe je waarschijnlijk het liefste op momenten wanneer je niet zelf in de tuin zit. Toch kregen wij een waarschuwing van tuingereedschapbedrijf Husqvarna om de maaiers uit te zetten.

Robotmaaier uitzetten voor de egels

Vanwege het gevaar voor egels adviseert Husqvarna om de robotmaaier van juli tot en met september tussen schemer en zonsopgang uit te zetten. Hoewel veel robotmaaiers botssensoren en automatisch wegklappende maaimesjes hebben, is er nog steeds gevaar voor kleine egeltjes.

Egels kunnen tussen schemer en zonsopgang heel actief zijn in de tuin en zitten meestal goed verscholen. Vaak weet je dus niet eens dat je een egel-familie in de tuin hebt. Het kan geen kwaad om er rekening mee te houden.

Meer egels in de tuin

Ontvang jij maar al te graag lieve egeltjes in jouw tuin? Dan zijn er een aantal dingen die je volgens de Egelbescherming kunt doen om je tuin egelvriendelijk te maken.

Geen insectenbestrijding

Gebruik geen slakkenkorrels en insectenverdelgers in de tuin. Deze producten zijn dodelijk voor egels. Egels eten die beestjes namelijk en het gif kan hen al snel teveel worden.

Een egelhuisje

Zorg ervoor dat egels zich meer dan welkom voelen in jouw tuin met behulp van lieve egelhuisjes. Niet alleen lok je zo egels naar je tuin; het ziet er ook gewoon schattig uit in je tuin om zo’n huisje te hebben.

Wilde tuin

Waar egels het meest van houden is een tuin met genoeg plekjes om zich te verstoppen en te slapen. Dit doen zij het liefst in een wilde tuin met genoeg hoopjes bladeren, takken, dikke struiken en mos.

Voor jezelf is het natuurlijk fijn om een nette opgeruimde tuin te hebben, maar probeer voor de egels altijd een hoekje over te laten met wat tuinrommel.

Wil je graag je tuin nog diervriendelijker maken?

HusqvarnaDe Egelbescherming

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Waarom je je robotmaaier ‘s nachts uit moet zetten (red de baby-egels!)
Sluiten