Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Eetkamer 4 nov 2019

Lekker hangen: hier moet je op letten bij het kopen van een eettafel lamp

Het was in ons nieuwe huis ongeveer de laatste knoop die nog doorgehakt moest worden: het kopen van een eettafel lamp. Er was zó veel keuze, dat ik door de hanglampen de eettafel niet meer zag. Spreekwoordelijk gezien dan. Bevind jij jezelf in zo’n zelfde situatie, dan kunnen de onderstaande tips je misschien helpen bij het doorhakken van die knoop.

Voordat je je echt kunt committen met een eettafel lamp, moet je namelijk behoorlijk wat keuzes maken. Ga je voor subtiel, of groots? Een dimbare lamp of vol tl-licht? Enne, wat voor soort lamp wil je eigenlijk boven die eettafel?

1. Wat voor soort lamp wil je boven de eettafel?

Vaak denken we bij een eettafel lamp al snel aan een hanglamp. Is een hanglamp niets voor jou (omdat je bijvoorbeeld niet in het plafond mag boren)? Geen probleem, dan zijn er altijd nog wandlampen en vloerlampen die jouw eettafel net zo goed kunnen verlichten.

Omdat de meeste mensen kiezen voor een hanglamp boven de eettafel, gaan we daar bij de volgende punten nog iets verder op in.

2.. Kijk naar de functie van de lamp

Als je een eettafel lamp zoekt, is de kans groot dat je de lamp vooral aanzet tijdens het avondeten. Het is dan niet prettig om in een bak vol fel licht te kijken. Juist met de gezellige winteravonden kan het heel knus zijn om een lamp te kiezen die niet zo heel veel licht geeft.

Maar is dezelfde tafel overdag jouw home office, of vind je het gezellig met je kinderen aan deze tafel te knutselen? Of leg je misschien zelfs puzzels waarbij je goed licht nodig hebt? Aan de hand van deze functies kan je makkelijker een soort lamp uitkiezen.

3. Hoe groot is de eettafel (en hoeveel lampen heb je daarvoor nodig)?

Een ander belangrijk aspect om naar te kijken, is de grootte van de eettafel. Wanneer je een kleine ronde eettafel hebt, heb je aan één hanglamp bijvoorbeeld meer dan genoeg. Maar heb jij een grote eettafel waar wel acht mensen aan kunnen zitten? Dan is het misschien mooier én functioneler om een aantal kleinere eettafel lampen naast elkaar te hangen.

Hoeveel lampen je boven je eettafel hangt, is volledig aan jou. Sommige mensen vinden het mooi als er veel afstand tussen de lampen zit, anderen hangen ze juist liever wat dichter bij elkaar. Houd de afstand tussen alle lampen wel gelijk om rust te creëren.

4. Hoe hoog moet de lamp boven de tafel hangen?

Nog zo’n lastige. Wanneer je aan de tafel zit te eten, wil je niet recht in de lamp kijken. Maar hang je de lamp té hoog, dan kan dat ook een vertekend beeld geven.

Er is niet één specifieke hoogte te noemen. Bij elke tafel past een andere hoogte beter. Hier kom je het beste achter door zelf te proberen. Hang de lamp op een bepaalde hoogte op, en neem plaats aan de eettafel. Hoe voelt het? Is er genoeg licht? En schijnt het niet in je ogen? Probeer dit een aantal keer uit totdat je de ideale lamphoogte gevonden hebt.

Meer tips voor de keuken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Lekker hangen: hier moet je op letten bij het kopen van een eettafel lamp
Sluiten