Rosa Bertram
Rosa Bertram Wooninspiratie 14 jun 2018

Je eerste huis kopen? Let dan vooral hierop!

Je gaat voor het eerst een huis kopen: spannend! Want waar let je allemaal op? Het is immers geen huurhuis waar je maar een aantal jaar in zit. Let bij je huizenjacht daarom goed op de volgende punten en zorg ervoor dat je jouw droomhuis op de kop tikt.

Bonus: je kunt een koophuis helemaal inrichten zoals jij dat zelf wilt!

Focus op je locatie

Het is misschien het allerbelangrijkste belangrijkste punt om rekening mee te houden in je huizenjacht: de locatie. Want hoe mooi, groot, klein, bijzonder, schattig je huis ook is, het is enorm belangrijk om je fijn te voelen bij waar je woont. En het is iets wat je nooit kan veranderen aan je huis.

Kijk niet alleen naar de plaatsnaam van je toekomstige woonplaats, maar ook naar de ligging in jouw favoriete stad of dorp. Ligt het vlakbij een snelweg, vliegen er vliegtuigen over en heb je een school in de buurt? Of je het dan nog wilt kopen, is voor iedereen een persoonlijke beslissing. Denk er in elk geval over na.

huis kopen
Asgeir Pall Juliusson

Slaapkamers én badkamers zijn belangrijk

Als je eenmaal een geschikte locatie hebt gevonden, dan kan je je gaan focussen op de slaapkamers en badkamers. Met hoeveel mensen ga je wonen? Ben je van plan om (binnenkort zelfs al) zwanger te worden? Het is fijn om het realistische aantal slaapkamers en badkamers vanaf het begin al te hebben. Vaak is dat de investering erg duur.

Wees ook niet té enthousiast met ruimte. Een groter huis betekent niet alleen een hogere hypotheek, maar ook meer onderhoud. Dat kan best overweldigend zijn voor nieuwe huis eigenaren. Om dat te voorkomen, kan je kijken naar je plannen voor de komende vijf jaar en daar je keuze op baseren.

slaapkamer huis kopen
Christopher Jolly
huis kopen badkamer
Jared Rice

Dit vind je vast ook interessant: Funda finds: dit herenhuis heeft nog een oude gewelfkelder

Passen de looks bij jou?

Natuurlijk kan je aan een huis héél veel veranderen, maar dat kost altijd een hoop geld en tijd. Kijk daarom of het huis, de indeling en hoe het eruit ziet, bij jou past. Ga je hier fijn voelen? Komt het in de buurt van een indeling die jij fijn vindt? Hou je van veel licht en een open huis? Dan wordt het waarschijnlijk een grote klus om extra ramen te maken in een donker huis.

huis kopen stijl
Naomi Hébert

Verkoopwaarde

Als je je eerste huis koopt, is er een kans dat je het ooit weer gaat verkopen. Ga na hoeveel de waarde van het huis zal zijn over ongeveer vijf jaar. Een goede locatie helpt natuurlijk, maar als er over een paar jaar een snelweg heel dichtbij wordt gebouwd zal de waarde waarschijnlijk lager worden. Restaurants en winkels in de buurt helpen altijd bij het bewaren van de waarde van een huis. Wil je je huis wat extra waarde geven voordat je er uit gaat? Dan helpt het investeren in een nieuwe badkamer of slaapkamer vaak mee.

Meer lezen over huizen kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je eerste huis kopen? Let dan vooral hierop!
Sluiten