Tessa Ham
Tessa Ham Wooninspiratie 16 jun 2019

Je eerste huis kopen? Stel deze 5 vragen eerst

Yes, je bent klaar om je eerste huis te kopen! Een grote stap, en op het gebied van geld misschien wel de grootste die je in je leven zal doen. Je eerste huis kopen brengt veel kosten met zich mee en daarom is het slim om je goed voor te bereiden. Heb je écht genoeg geld gespaard?

Op WorkJuice vonden we 5 vragen die je jezelf beter kunt stellen ter voorbereiding.

Hoeveel kan ik me veroorloven?

Bij het kopen van je eerste huis is het belangrijk om niet alleen naar het bedrag te kijken waarvoor het huis te koop staat. Vergeet niet dat je extra maandelijkse kosten zoals de bijdrage voor de VvE of onderhoud (ja ja, je bent straks je eigen huisbaas) in je budget mee moet nemen.

Daarnaast komen er ook een hoop extra kosten kijken bij een eerste huis kopen. Wat dacht je van makelaarskosten, de bouwkundige keuring en de taxatiekosten? Al deze extra kosten kunnen wel oplopen tot duizenden euro’s.

Hypotheek uitrekenen

Met deze tool van de Consumentenbond kan je uitrekenen hoeveel jij maximaal kan lenen. Huis op het oog? Met deze tool bereken je wat je maandelijkse kosten gaan worden.

Wat zijn mijn extra mogelijkheden als starter?

We gaan niet liegen, een huis kopen als starter op de huizenmarkt van tegenwoordig is een lastige opgave. Gelukkig zijn er als starter een paar opties. Ouders of andere familieleden kunnen je een bedrag schenken of een lening met jou afsluiten. Ook zouden ze je kunnen helpen door mee te tekenen op de hypotheek.

Geen rijke ouders? Sommige gemeentes en woningcorporaties geven startersleningen uit. Dit is alleen mogelijk als jij je eerste hypotheek afsluit en is maximaal een bedrag van 30.000 euro.

Lees ook: 5 dingen die je moet weten bij het kopen van een oud huis

Welke hypotheek heb ik nodig?

Als starter heb je de keuze uit twee verschillende hypotheken: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Welke hypotheek het beste bij jou past, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke situatie (bijvoorbeeld of je een studieschuld hebt). Een hypotheekadviseur kan je hierbij helpen, maar daar komen dan wel extra kosten bij kijken.

Breng je zelf een bod uit?

Als je jouw droomhuis hebt gevonden, is het tijd om een bod uit te brengen. Dit kan je zelf doen óf je kan een aankoopmakelaar in schakelen. Dit is natuurlijk een persoonlijke keuze, maar realiseer je wel dat er bijvoorbeeld verborgen gebreken kunnen zijn die jij als onervaren soon-to-be huiseigenaar nog niet spot.

Heb ik nog geld over na het kopen van mijn eerste huis?

Zoals je hierboven hebt gelezen kost een eerste huis kopen heel veel geld, nog meer dan je in eerste instantie waarschijnlijk dacht. Zorg dat je na het kopen niet al je noodspaarpotjes hebt uitgegeven. Als de wasmachine kapot gaat, wil je wel een nieuwe kunnen kopen. Bovendien kan je jezelf afvragen of je wel wilt inleveren op de comfortabele levensstijl die je nu hebt.

Hopelijk weet je na het beantwoorden van deze vragen of je écht klaar bent om je eerste huis te kopen.

Meer tips voor je eerste huis kopen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je eerste huis kopen? Stel deze 5 vragen eerst
Sluiten