Renée Leeuw
Renée Leeuw Architectuur 24 augustus 2015

Een wolkenkrabber van containers middenin een sloppenwijk?

Middenin de Indiase stad Mumbai ligt waarschijnlijk wel de grootste sloppenwijk ter wereld. We hebben het over Dharavi, waar ongeveer 500.000 mensen wonen. De wijk is een groot probleem voor de overheid, die er eigenlijk grote bouwprojecten wilt starten om zo de toenemende bevolking te verzekeren van een huis. Maar ja, een half miljoen mensen krijg je niet zomaar weg. Aan de voorbereiding is in elk geval wel alvast begonnen. Architecten mochten hun ideeën pitchen en één van die ideeën was om twee gigantische wolkenkrabbers van oude zeecontainers te maken.

De torens zijn een ontwerp van het Chinese CRG architects, wat ons eigenlijk niet verbaast. De Chinezen komen namelijk aan de lopende band met extreme designs voor wolkenkrabbers.

De torens zouden een cilindrische vorm krijgen met een betonnen constructie, waaromheen de containers zouden worden gestapeld.

Vanbuiten worden de containers in vrolijke kleuren gespoten en de gebouwen zouden zo geplaatst worden dat de warme kleur (rood) op het zuiden zou staan en de koude kleur (blauw) op het noorden. Geel en groen zouden op het westen en oosten komen om de overgang van zon naar schaduw aan te geven.

Één toren zou 400 meter hoog worden en de ander 200 meter. In totaal zouden er zo’n 2500 oude zeecontainers nodig zijn en dat zou woonplaats maken voor ongeveer 5000 mensen. Er zouden verschillende appartementen komen: studio’s bestaande uit één container of een familie appartement bestaande uit drie containers.

Of we de container skyscraper over een aantal jaar in de sloppenwijk van Mumbai zullen zien, is nog maar de vraag. De architecten pitchen het idee in elk geval in meerdere ontwikkelingssteden. Wij zijn benieuwd!

www.gizmag.com

Reageer op artikel:
Een wolkenkrabber van containers middenin een sloppenwijk?
Sluiten