Een ode aan Zaha Hadid: 8x haar mooiste ontwerpen op een rij

Gisteren hoorden we het treurige nieuws over Zaha Hadid. De Brits-Iraakse architect overleed op 65-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Miami. Zaha Hadid werd in 1950 geboren in Bagdad. Ze studeerde wiskunde in Beiroet en later architectuur in Londen, waarna ze aan de slag ging bij het Office for Metropolitan Architecture (OMA) van Rem Koolhaas. In 2004 won zij als eerste vrouw de Pritzker-Prize, ook wel de Nobelprijs van de architectuur genoemd.

Ter ere van deze grote architect zetten wij de meest opvallende, mooiste en grootste werken van Zaha Hadid op een rij.

1. Aquatic centre in Londen

Dit gebouw ken je ongetwijfeld: het Aquatic Centre werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen en is kenmerkend voor Hadid’s stijl: ronde vormen en een moderne uitstraling.

Bron: Vitra

2. De Vitra Brandweerkazerne in Weil am Rhein

Dit bouwwerk is nog altijd een van haar meest gewaardeerde werken. De brandweerkazerne werd in 1993 gerealiseerd. De organische rondingen – die later zo kenmerkend zijn voor Hadid’s designs – zijn hier nog niet te zijn, maar het ontwerp heeft wel al een heel bijzondere en moderne uitstraling met strakke lijnen.

Bron: Inhabitat

3. Heydar Aliyev Center in Baku

Met dit ontwerp won Hadid de prijs Design of the Year 2014. Het Center wordt gebruikt als museum, auditorium en expositieruimte. Hadid was de eerste vrouw die deze prijs won.

4. Het Messner Mountain museum in Tirol

Zaha Hadid bracht altijd bijzondere organische vormen en rondingen in haar ontwerpen. Dit museum is een heel goed voorbeeld van haar stijl: modern, organisch én ook nog eens gedeeltelijk in een berg gebouwd. Klik op de afbeelding om meer ontwerpbeelden van dit museum te zien.

5. Museum Maxxi in Rome

De realisatie van dit museum duurde maar liefst tien jaar. Maar goed, dan heb je ook wel echt een fantastisch ontwerp. De meest opvallende elementen van het museum? De golvende lijnen, het vloeiende design en contrasten tussen zwart en wit.

6. Dominion kantoorgebouw in Moskou

Dit kantoorgebouw in Moskou lijkt wel een betje op Museum MAXXI. Hier komt het strakke lijnenspel alleen net wat meer tot uiting. Klik op de afbeelding voor meer beelden.

7. Adidas x Pharrell Williams x Zaha hadid

Hadid ontwierp niet alleen gebouwen; zij maakte ook meubels, kunst én ja, ook schoenen dus! Samen met Pharrell Williams ontwierp Hadid een speciale editie Supershell Adidas sneakers. Weer dat lijnenspel dat terugkomt in het design.

8. Het havenhuis in Antwerpen

Hierboven zie je het ontwerpbeeld, omdat dit project nog niet helemaal af is. Het Havenhuis zal tijdens de opening een hulde aan Zaha Hadid brengen.

Vier gratis printables voor in je interieur?

Meld je aan voor de mailing en ontvang ze direct in je inbox!

Reageer op artikel:
Een ode aan Zaha Hadid: 8x haar mooiste ontwerpen op een rij
Sluiten