Joëlle Kraaij
Joëlle Kraaij Wooninspiratie 23 september 2016

Dit kleine huisje in Rotterdam is gemaakt van bouwafval

Wist je dat 40% van al het afval dat wij in Nederland produceren bouwafval is? Daar moeten we wat mee doen, dachten de architecten van Architectuur Maken. Zij kwam met het design voor een nieuw huis dat voor een groot deel van bouwafval gemaakt kon worden. Daarnaast zorgden ze ervoor dat de bouw van het huis zo min mogelijk afval zou produceren. Benieuwd hoe ze dit gedaan hebben? In dit artikel leggen we het uit.

Het project is een samenwerking met het ‘Klein en Fijn’ initiatief van de gemeente Rotterdam. Hiermee wil de gemeente kleinschalig wonen mogelijk maken. Door de stad te ‘verdichten’ met kleine huisjes zorgen ze ervoor dat niets gesloopt hoeft te worden en dat de stedenbouwkundige structuur verbetert.

Dit kleine huisje in Rotterdam is gebouwd op een lege plek in een straat. Het is er als het ware tussen gezet. Met zijn eenvoudige stijl past het perfect bij de andere huizen in de straat. Door het ontwerp en het interieur zo minimalistisch mogelijk te houden en zo min mogelijk materiaal te verspillen kunnen we dit huis absoluut duurzaam noemen.

De bakstenen van dit huis zijn gemaakt van bouwafval. Dat wil zeggen: samengeperst steen, glas en keramiek. Het is de eerste keer dat deze bakstenen worden gebruikt als gevelmateriaal. De patronen in de gevel worden extra benadrukt doordat sommige stenen zijn doorgezaagd. De andere gladde stenen reflecteren het licht waardoor dit extra opvalt. Zo maakten de architecten gelijk een statement met het huisnummer!

>> Dit huis is gemaakt van plastic scheermesjes, spijkerbroeken en meer

Het huis bestaat uit vier verdiepingen en elke verdieping is één ruimte met een oppervlak van 32 vierkante meter.

Het huis oogt vrij klein maar dat valt dus eigenlijk reuze mee met de vier verdiepingen. Het is echter wel wat ongewoon ingedeeld waardoor de ruimtes slim ingericht moeten worden. De architecten hebben toch een badkamer weten te maken met een apart bad en inloopdouche. Wil je meer tips voor een kleine badkamer? Kijk dan even hier.

Meer weten over duurzaam wonen? In Almere wordt een duurzaam dorp gebouwd dat uiteindelijk geheel zelfvoorzienend moet worden. En wil je thuis wat duurzamer gaan wonen? Zet de verwarming dan een tandje lager of douche wat minder lang. Voor meer tips kun je hier kijken.

architectuurmaken.nl

Reageer op artikel:
Dit kleine huisje in Rotterdam is gemaakt van bouwafval
Sluiten