Zó kies en style je een goed focuspunt in je interieur

Als je Roomed al een tijdje volgt heb je het vast al wel eens gelezen: ´kies een focuspunt in je interieur’ of ‘zorg voor één echte eyecatcher in je huis’. Maar waarom eigenlijk? En zo’n focuspunt, hoe bepaal die in je eigen interieur? En hoe style je dit focuspunt vervolgens op de juiste manier?

In elke film of productie heb je verschillende rollen. Je hebt de belangrijke hoofdrolspelers, maar die zouden geen hoofdrollen zijn zonder bijrollen en figuranten. Hetzelfde geldt voor het interieur. Kies één element en maak hiervan je absolute focuspunt. De rest van je interieur is dan ook belangrijk, maar heeft als rol eigenlijk voornamelijk het meehelpen om het focuspunt beter uit te laten komen.

focuspunt

Waarom?

Een focuspunt in je interieur zorgt voor balans. Geloof ons, echt élke ruimte wordt beter als er een focuspunt is gekozen en deze vervolgens in gedachte is gehouden tijdens het inrichten. Je kunt simpelweg niet overal in je interieur de aandacht naartoe trekken. Daarom kun je beter kiezen voor een focuspunt dat het echt waard is en die vervolgens extra goed stylen.

Wat kan een focuspunt zijn?

Originele ornamenten in oude huizen vormen vaak perfecte focuspunten. Denk aan een originele kap in de keuken in een monumentaal huis of een mooie oude schoorsteenmantel in de woonkamer. Heb je zoiets niet in je huis? Creëer het zelf; een groot opvallend kunstwerk in de woonkamer of een groot hoofdbord in de slaapkamer. Een meubel in een knallende kleur, of grote contrasten. Wat het ook is, laat het iets zijn dat de aandacht trekt!

Hoe style ik zoiets?

Of het focuspunt in je interieur nu per se groot of klein is, opvallend moet hij in ieder geval zijn. Daarom is het best lastig om de ruimte verder te stylen op basis van je focuspunt; hij valt immers van zichzelf al genoeg op en je wil ook de aandacht niet verminderen. Daarbij komt dat het natuurlijk afhankelijk is van het soort focuspunt, elk element style je weer anders. Is het je vloer, je open haard, of misschien juist een groot kunstwerk? Hieronder vind je een paar voorbeelden om je een beetje op weg te helpen.

focuspunt in je interieur

Kunst als focuspunt
Als je niet gezegend bent met een bijzonder of oud karakteristiek element in huis moet je het heft zelf maar in handen nemen. Hang zoals in het huis van het voorbeeld hierboven een groot kunstwerk aan de muur (deze mag zeker lekker groot en opvallend zijn!) en zorg dat de rest van je interieur niet te druk is. Kies nog één ander element met hetzelfde kleurenpatroon of in ongeveer dezelfde tinten dat wel opvallend is, maar niet ten koste gaat van je gekozen focuspunt. In het geval van hierboven zijn dat de stoelen. Hiermee zorg je er voor dat ondanks dat dat het kunstwerk in contrast is met de rest het interieur, het toch niet zomaar ‘uit de lucht komt vallen’.

Contrast als focuspunt
Als je contrast als focuspunt in je interieur neemt, is het iets makkelijker om de rest van je interieur daarop aan te passen. In het voorbeeld is gekozen voor het contrast tussen zwart en wit. De de bijrol is hier gegeven aan de houten kast en de planten. Ze helpen mee aan de overgang tussen zwart en wit, maar trekken zelf niet te veel de aandacht. Alle ogen zijn nog steeds gericht op de pikzwarte schouw, die prachtig afsteekt tegen de rest van het spierwitte interieur.

Bron: Stadshem
Bron: Stadshem

Oude of bijzondere elementen als focuspunt
Met een open haard zoals in dit huis ben je gewoon best wel een bofkont. Veel hoef je namelijk zelf niet heel veel meer te doen om deze eyecatcher te laten opvallen! Het enige waarmee je de fout in zou kunnen gaan, is het verliezen van de basis. Je ziet, in principe is hier iets meer gespeeld met verschillende kleuren en materialen, maar alle muren zijn nog steeds wit.

Psst.. Benieuwd naar de rest van dit interieur? Check het hier!

Hoe herken je het focuspunt?

Toegegeven, dit is best lastig soms. Toch is er een handige manier waarmee je het echte focuspunt in je interieur onderscheid van andere elementen. Denk in het eerste voorbeeld bijvoorbeeld het kunstwerk eens weg. Dan stelt de rest van het interieur opeens niet zo heel veel meer voor toch? Of als je kijkt naar het derde voorbeeld met de open haard. De bank in dit interieur is ook opvallend, maar zou zonder de open haard redelijk in het niet vallen. Terwijl de open haard nog steeds een even sterk element is als de bank wat minder opvallend zou zijn – wit bijvoorbeeld.

Reageer op artikel:
Zó kies en style je een goed focuspunt in je interieur
Sluiten