Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 22 januari 2016

Een bijzonder poolhouse waar je dwars doorheen kijkt

Dit huis in New Delhi is eigenlijk pure luxe. Het is speciaal ontworpen als poolhouse in de tuin van een private residence. Het design valt behoorlijk op: de buitenkant bestaat uit een rechthoekig betonnen omhulsel met ronde hoeken. In plaats van muren, koos het architectenbureau voor glazen wanden. Hierdoor kun je dus door het hele huis heenkijken en vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. Niet verkeerd!

Het poolhouse is een ontwerp van het Indische bedrijf 42mm Architecture. Aangezien het in de tuin van een privéwoning staat, hebben de eigenaren ondanks de glazen wanden dus meer dan genoeg privacy. Naast het bijzondere exterieur, zijn wij stiekem ook best een beetje fan van de warme sfeer binnen.

Aan de ene kant kijkt het poolhouse uit op het zwembad, terwijl het aan de andere kant uitkijkt op een groot golvend grasveld. Het architectenbureau beschrijft het gebouw van zo’n 400 vierkante meter (!) dan ook als ‘een kiezelsteen in het gras’. Hoewel het huis aan de kant van het zwembad gewoon gelijk aan de grond is qua hoogte, werd het aan de kant van het gras een stukje opgehoogd. Het doel van de architect was om het nieuwe gebouw te laten passen bij het twintig jaar oude betonnen woonhuis. Daarnaast wilde hij ook dat het past bij de organische vormen van de tuin en het landschap – vandaar de ronde vormen en glazen wanden.

De architect deelde het poolhouse op in twee delen die allebei met elkaar verbonden zijn. In het ene deel maakte hij een zithoek met bar en in de ruimte daarnaast een soort relax- en televisiekamer met groot bioscoopscherm. In het afgesloten tussenstuk zit een badkamer en toilet. Ook binnen zie je de ronde vormen van het exterieur terug. Om warmte toe te voegen, plaatste de architect aan beide kanten een golvende constructie van houten latten. Aangezien het plafond vrij hoog is, hing hij de lampen expres extra laag. Dit is een handige manier om hoge plafonds te decoreren en om de ruimte in balans te houden.

In de televisiekamer hangt de lamp wel een stuk hoger. Deze gaven de eigenaren een bijzonder persoonlijk tintje door er allemaal kleine blaadjes aan te hangen met teksten. Wil je jouw oude lamp ook nieuw leven in blazen? We laten je in deze DIY zien hoe je zelf zo’n soort lamp maakt.

Fotografie: Ravi Kanade

www.dezeen.com

Reageer op artikel:
Een bijzonder poolhouse waar je dwars doorheen kijkt
Sluiten