Iris Wijnands
Iris Wijnands Duurzaam 13 jan 2020

Wonen in je eigen duurzame droomhuis: het kan in een ecodorp

Op de Roomed redactie zien we allerlei manieren van wonen voorbijkomen. Dit keer stuitten we op ecodorpen. Een ecodorp is een burgerinitiatief van een gemeenschap en is bewust ontworpen om een duurzame, sociale en natuurlijke omgeving te maken. Wat dat precies inhoudt? Dat hebben we uitgezocht!

We werden bij ieder ecodorp dat we voorbij zagen komen steeds nieuwsgieriger. Inmiddels kunnen we in ieder geval een conclusie trekken dat geen enkel dorp hetzelfde is. Toch gaan we proberen uit te leggen wat het is en waarom mensen die betrokken zijn met het milieu en duurzaamheid er zo graag willen wonen.

Wat is een ecodorp?

Een ecodorp bestaat (volgens GEN-NL, onderdeel van het Global Ecovillage Network) uit minimaal 8 volwassenen. Een ecodorp hoeft niet klein te zijn: er bestaan ook dorpen van enkele honderden bewoners. Je kan er (helaas) niet zomaar gaan wonen. Ieder ecodorp heeft een proces voor het toelaten van nieuwe bewoners. Besluiten worden gezamenlijk genomen door de bewoners, waarbij iedere mening telt.

Ecodorpen bestaan nog niet zo heel lang. In 1962 startte het eerste ecodorp Findhorn, in Schotland. Het oudste ecodorp in Nederland is de Hobbitstee in Drenthe, en stamt ui 1969.

Dit doet een ecodorp

Mensen in een ecodorp willen op een andere (duurzame) levenswijze leven. Ze bouwen met natuurlijke en herbruikbare materialen, wekken hun eigen energie op, zorgen voor herbebossing en herstel van natuurgebieden en verkleinen hun ecologische voetafdruk.

Ook produceren bewoners zelf voedsel, hergebruiken ze water en grondstoffen en proberen met nieuwe manieren van samenwerken in harmonie samen te leven. Klinkt mooi toch? Zo zelfvoorzienend mogelijk leven in een fijne gemeenschap met mensen die dezelfde denkwijze hebben.

De looks van de huizen in een ecodorp

Dat er met natuurlijke materialen gebouwd wordt, betekent niet dat de huizen niet mooi zijn. In tegendeel: we zouden hier dolgraag willen wonen!

Zo is bijvoorbeeld Bolderburen in Oosterwold een prachtig Zweeds ecodorp met tiny houses en Zweedse villa’s. Ook in het toekomstige ecodorp Allemansland zullen binnenkort prachtige bungalows, tiny houses en villa’s worden gebouwd.

Meer lezen over duurzaamheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wonen in je eigen duurzame droomhuis: het kan in een ecodorp
Sluiten