Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 3 jul 2018

Dit zijn de do’s en don’ts voor een eclectisch interieur (volgens een expert)

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Ben jij, net zoals Marlies, ook zo’n fan van een eclectisch interieur? Dan zijn deze tips iets voor jou.

Als je, zoals ondergetekende, wars bent van alles wat standaard is, hou je waarschijnlijk ook van eclectische interieurs. Ik ben er in ieder geval gek op. Een eclectische inrichting biedt veel ruimte voor persoonlijkheid en lijkt zich aan geen enkele regel te houden. En dat laatste is precies waar het vaak mis gaat. Je kan heel snel de fout in gaan bij een eclectisch interieur. Uiteraard ben ik er voor je met een aantal nuttige do’s en don’ts. Ready, set, style!

Do: geef alles een plek

Met alles bedoel ik ook alles. Van bank tot theelichtje. Bedenk vooraf een goede indeling voor de grote meubels en zorg dat dit staat als een huis. Doe dit voordat iets koopt. Sterker nog; doe dit nog je na gaat denken over kleur, textuur en print. Het is erg belangrijk dat je basis goed is als het gaat om een drukker interieur. Denk vervolgens na over de functie van de verschillende plekken die je hebt gecreëerd. Waar wil je de hoogte in werken? Welke plek heeft een lichtje nodig? Welke plek mag wel wat rustiger blijven? Zo ga je door tot je alles globaal in je hoofd hebt zitten.

Apartment Therapy

Don’t: te verschillende ruimtes

Hoewel eclectische interieurs er natuurlijk om bekend staan verschillende stijlen te mixen kun je daar ook in doorslaan. Waak ervoor dat de ruimtes in huis te veel van elkaar verschillen om eenheid te vormen maar ook weer niet genoeg van elkaar verschillen om een concept te vormen. Het makkelijkste en rustigste is om alle kamers hetzelfde gevoel mee te geven.

Do: kies een terugkerende kleur

Tussen al het mix & match geweld is een beetje eenheid wel fijn. Dit bereik je het makkelijkste met een go-to kleur. Kies een kleur en laat deze in elke ruimte terugkomen in verschillende items. Een felle go-to kleur geeft extra energie en een rustige kleur brengt iets meer rust. Kies wat bij je past.

Lynn Chalk

Don’t: denken dat ‘eclectisch’ staat voor ‘alles kan’

Dit is echt een heeeeeeel veeeeeeel gemaakte fout. De grens tussen stijlvol eclectisch en een berg bij elkaar geraapte shizzle kan vaag zijn. Hou het dus overzichtelijk voor jezelf door niet eindeloos veel verschillende stijlen met elkaar te mengen. Kies je drie favoriete stijlen en hou het daarbij.

Do: durven

En fouten maken. Dat is ook erg belangrijk. Een geslaagd eclectisch interieur is gewaagd. Om dat te kunnen bereiken moet je weleens wat durven en daarbij ook fouten maken. Het is namelijk goed om te weten wat niet voegt om erachter te komen wat wel tof is. Dat gaat eigenlijk alleen door soms flink de fout in te gaan. Laat ik het zo zeggen; het eerste toffe eclectische interieur wat keurig binnen de lijntjes is gebleven moet ik nog tegen komen.

Inspira Hoger

Vorige blog van Marlies gemist? De eindbaas onder de meubels: een ode aan de sidetable

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de do’s en don’ts voor een eclectisch interieur (volgens een expert)
Sluiten