Eames Plywood Elephant door Charles en Ray Eames

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Deze week vertellen we je alles over die té schattige olifant van ‘s werelds favoriete ontwerpersduo. Benieuwd naar het verhaal achter andere bekende Eames ontwerpen? Check dan ook deze Interior Icons:

Het ontwerp

Charles en Ray Eames ontwierpen de Eames Plywood Elephant in 1945. In die tijd was het ontwerpersduo druk aan het experimenteren met het ‘buigen’ van multiplex, met als resultaat de Molded Plywood serie met onder andere de Plywood Chair (te zien in deze te gekke binnenkijker) en een prachtige tafel. Tijdens het ontwerpen van deze stijlvolle meubels maakten ze ook de speelse olifant als experiment. Het beestje werd alleen nooit in productie genomen.

Fast forward naar jaren later: meubelfabrikant Vitra besloot om de olifant dan eindelijk uit te brengen, maar dan wel voor de doelgroep waarvoor de Eames Plywood Elephant eigenlijk altijd al bedoeld was: kinderen! De olifant kreeg wel een moderne look en wordt tot de dag van vandaag geproduceerd van plastic in pasteltinten. Wij zijn van mening dat de olifant niet enkel in de kidsroom thuis hoort. In een stijlvol en chic interieur past hij ook prima!

>> Inspiratieboost: klein design voor in de kinderkamer

HIEP HIEP HOERA

Tere ere van de 100ste verjaardag van – de helaas toen al overleden – Charles besloot Vitra om de Eames Plywood Elephant alsnog te produceren. Het olifantje werd verkocht in twee kleuren: in naturel esdoorn en in esdoorn met een rode tint. Van beide uitvoeringen zijn er slechts 1000 gemaakt, genummerd en wel. Eén van de gelukkige eigenaren is Jurjen van Modern Vintage.

Ook leuk om te weten

  • Dat de olifant in 1945 niet is geproduceerd heeft een simpele reden: het Eames duo maakte met de hand twee protoypes, maar door de complexiteit van het ontwerp was het toentertijd niet mogelijk om er een massaproduct van te maken
  • De olifant kun je in elkaar zetten met slechts drie stukken papier. Op de website van Vitra kun je een template printen

“We work because it’s a chain reaction, each subject leads to the next”
– Charles Eames

Bron: Vitra

Over Charles en Ray Eames
Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) Eames is misschien wel het meest bekende ontwerpersduo in de geschiedenis van design. Ze waren werkzaam als architecten en meubelontwerpers, maar ook als industrieel -en grafische ontwerpers én art directors. Behoorlijk wat dus! Er wordt gezegd dat vooral Ray Eames het talent van dit duo was. Ze leerden elkaar kennen op de Cranbrook Academy of Art, waar ze beiden lezingen gaven aan de studenten. Na de scheiding van Charles en zijn eerste vrouw in 1941 trouwde het duo al snel en verhuisde naar Los Angeles. Hier bouwden zij samen aan het Eames-imperium zoals we het nu kennen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eames Plywood Elephant door Charles en Ray Eames
Sluiten