Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Design 2 jan 2016

Eames House Bird door Charles en Ray Eames

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Deze keer hebben we een bijzonder Interior Icon voor jullie: de Eames House Bird van Charles en Ray Eames. Waarom deze schattige vogel zo bijzonder is? Omdat het object eigenlijk helemaal niet is ontworpen door het Eames-duo. Wait, what?

Bron: Fonq
Bron: LA Times

De vogel

Om inspiratie op te doen voor nieuwe ontwerpen reisden Charles en Ray Eames veel. Tijdens hun reizen verzamelden ze veel lokale souvenirs, die allemaal een plek kregen in Eames House #8. Dit Eames House werd in 1949 gebouwd en is qua architectuur het populairste project van het ontwerpersduo.

Tijdens een reis naar de Appalachen in Canada namen Charles en Ray Eames het ‘inspiratie opdoen’ wel heel serieus. De vogel, oorspronkelijk gemaakt door Edna en Charles Perdew, werd daar verkocht en ze namen het mee naar huis. Na thuiskomst kreeg de vogel een prominente plek in The Eames House #8, op de grond in de woonkamer. Omdat in die tijd het huis veel gefotografeerd werd – en de woonkamer nu eenmaal de meest bijzondere ruimte van het huis was – kreeg de vogel veel fans. Reden genoeg voor het ontwerpersduo om de vogel te produceren.

Het ontwerp

De vogel staat op twee dunne pootjes en om het evenwicht te bewaren leunt de staart op het oppervlak. Het lijfje is gemaakt van zwart gelakt elzenhout, de pootjes van staaldraad. Dat verschilt wel met het origineel, die in zijn geheel werd gesneden uit vurenhout. We zien de vogel nu weer in erg veel huizen voorbij komen, omdat Vitra recent het productieproces heeft vernieuwd: de Eames House Bird wordt nu gemaakt met behulp van een 3D printer.

De vogel komt niet alleen voor in het interieur, maar wordt soms ook onderdeel van de architectuur! Zoals op de gevel van dit huis in Seoul.

Ook leuk om te weten:

  • Edna en Charles Perdew, de oorspronkelijke ontwerpers van de vogel, waren eerder eigenaren van een bedrijf dat pistolen repareerde. In de jaren ’30 lieten ze het bedrijf na aan hun zoon zodat ze zich volledig konden storten op het maken van houten kunstwerken.
  • Omdat de vogel zoveel bekendheid kreeg door The Eames House, gebruikte het duo de vogel ook steeds vaker in hun product fotoshoots. De vogel kwam in 1952 zelfs terecht op de cover van Architectural Review, een gerenommeerd magazine over moderne architectuur.

“Anything I can do, Ray can do better”
– Charles Eames

Over Charles en Ray Eames
Charles (1907-1978) en Ray (1912-1988) Eames is misschien wel het meest bekende ontwerpersduo in de geschiedenis van design. Ze waren werkzaam als architecten en meubelontwerpers, maar ook als industrieel -en grafische ontwerpers en directors. Er wordt gezegd dat vooral Ray Eames het talent van dit duo was. Ze leerden elkaar kennen op de Cranbrook Academy of Art, waar ze beiden lezingen gaven aan de studenten. Na de scheiding van Charles en zijn eerste vrouw in 1941 trouwde het duo al snel en verhuisde naar Los Angeles. Hier bouwden zij samen aan het Eames-imperium zoals we het nu kennen. Het Eames House #8 ontwierpen ze als onderdeel van de case studie van het tijdschrift Arts and Architecture. In dit huis hebben Charles en Ray lang samen gewoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eames House Bird door Charles en Ray Eames
Sluiten