Waarom een design knock-off zoveel minder leuk is dan the real deal

Een replica of het echte werk, that’s the question. Helaas leven we in een maatschappij waar massaproductie geen vreemd woord meer is en waarin we net zo makkelijk afstand doen van kleding en meubelstukken als van een leeg pak melk. Velen gaan voor namaak. Het is goedkoper, de meubels zijn in alle kleuren van de regenboog te verkrijgen en het is voor iedereen toegankelijk. Maar een écht design item is zoveel leuker dan een knock-off!

>> 13x de Eames chair als pronkstuk in de home office

Ik heb me er zelf ook schuldig aan gemaakt. Een tijd geleden kocht ik een wannabe Eames stoel bij de bouwmarkt. De DSW stond zo’n tien jaar geleden, tijdens mijn studie interieur design, hoog bovenaan mijn verlanglijstje. Het stoeltje kostte nog geen drie tientjes, maar toch twijfelde ik. Het ging toen eigenlijk al tegen mijn principes in. Ik besloot het volgende: ik koop ‘m, ik koop zo snel mogelijk een ‘echte’ en doe de namaakstoel de deur uit. Niet veel later vervoerde ik de stoel in mijn fietskratje naar huis.

En nu, drie jaar later, staat die stoel nog steeds in de woonkamer. Waarom? Omdat ik er toch geen afstand van kan doen, maar ook geen nieuwe wil kopen. En dat laatste heeft twee redenen. Ten eerste ben ik een beetje uitgekeken op de Eames klassieker. Ik heb veel te lang gewacht met m’n aankoop en na zo’n tien jaar ben ik mooiere stoelen tegen gekomen die de DSW van mijn verlanglijst-top 3 hebben verstoten. Ten tweede, doordat de stoel door iederéén wordt gemaakt – en ik bedoel ook echt iedereen; van bouwmarkten tot Aziatische verkopers op Ebay – kom je de stoel overal tegen. Er is in Amsterdam geen hippe koffiebar, restaurant of kledingwinkel te vinden waar de stoel niet als object in een hoek staat, met op de zitting een grote cactus. Daar is Team Roomed trouwens ook een beetje klaar mee, check onze vier favoriete alternatieven voor de cactusplant!

Uit mijn neppe Eames stoel trek ik twee lessen. Als je iets graag wilt hebben, spaar ervoor en koop het. Ik had in de tussentijd al zo’n tien jaar kunnen genieten van een echte Eames. Het zou tegenwoordig zelfs bijna een vintage exemplaar zijn. Daarnaast: ga nooit voor namaak. De magie van het kopen van mijn eerste design object is weg – nee, is er nooit geweest.

Het argument ‘maar echte designstukken zijn altijd zo duur’ wil ik hiermee ook meteen in de ban doen. Ontwerpers wijden soms hun hele carriere aan het perfectioneren van een meubelstuk. Wanneer je onze Interior Icons leest, kom je erachter dat er vaak een complexe visie, missie of verhaal achter een bepaald ontwerp schuilt. Daarnaast zit er in een echt design object ook véél meer liefde dan de namaak-fabrikant in het meubel kan stoppen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom een design knock-off zoveel minder leuk is dan the real deal
Sluiten