Frederique Rekers
Frederique Rekers Duurzaam 16 apr 2021

Duurzaam wonen: verantwoord verven met duurzame verf

n de nieuwe rubriek ‘Duurzaam wonen’ gaan we jullie alles vertellen over hoe je duurzaam kunt wonen in je eigen huis. Het kan je veel opleveren, namelijk een lagere energierekening, meer wooncomfort én je draagt bij aan een beter milieu. Wij delen de tips en tricks die er zijn om jouw huis duurza(a)m(er) te maken en deze keer door middel van duurzame verf.

Verantwoord verven, hoe doe je dat?

De productie, het vervoer van verf én de stoffen die in verf zitten zijn schadelijk voor het milieu en je gezondheid. Ze zijn slecht voor de natuur en dragen bij aan klimaatverandering. Verantwoord verven kan daarvoor een optie bieden.

Er zijn veel dingen waar je rekening mee kan houden bij verantwoord verven. Natuurlijk door het juiste, bewuste verfmerk te kiezen maar er is nog veel meer. Te beginnen met: zorgen dat jouw verflaag zo lang mogelijk mee gaat.

Maak de ondergrond schoon, schuur eventueel en maak het klaar om geverfd te worden. Maar denk ook na over de afwerking, vroegtijdig afbladderen betekent extra verven en dus extra milieubelasting. Zo kan je ook bij het gebruik van de verf al milieubewust bezig zijn.

Waarom milieubewust zijn jou gelukkiger maakt

Waar kan je op letten bij het kopen van duurzame verf?

Sommige verfmerken kiezen ervoor om met minder mens- en milieubelastende producten te werken. Verfmerken zoals Graphenstone en Keim verkopen duurzame verf. Je kan ook zelf op zoek gaan naar duurzame verf als je op een paar dingen let.

Als eerst het keurmerk EU Ecolabel (het officiële Europese milieukeurmerk). Als dit keurmerk op een verfpot staat geeft dit aan dat het product duurzamer is geproduceerd én is getest op kwaliteit.

Ook de logo’s van Planet Possible, Klus Bewust en Klein Chemisch Afval geven aan dat de verf duurzaam is.

Daarnaast kan je letten op de dekkingsgraad van de verf. Een hoge dekkingsgraad lijkt vaak duurder, maar met slecht dekkende verf heb je meer lagen en dus potten verf nodig.

De stoffen in verf

In verf zit standaard een oplosmiddel. Dit maakt de verf vloeibaar en is dus nodig om verf te kunnen gebruiken. Water is hiervan een voorbeeld maar ook vluchtige organische stoffen (VOS) werken als oplosmiddel. VOS geeft tijdens het en na het verven schadelijke dampen af.

Daarom kan je het best kiezen voor een verfsoort waarbij er niet meer dan 30 gram VOS per liter in zit. Of je kan er natuurlijk voor kiezen of te verven met water als oplosmiddel.

De kleur van de verf

Verf komt in veel verschillende kleuren en de verfkleurstof is bijna altijd gemaakt met titaniumoide. Voor titaniumoide wordt een erst gebruikt die wordt gewonnen in mijnen. Dit kost veel fossiele brandstoffen en is slecht voor het milieu.

Je kan dus zeggen: hoe meer titaniumoxide in verf, des te groter de gevolgen voor het milieu. De hoeveelheid titaniumoxide in verf kan je vaak gewoon vinden op de verfpot.

Laat je niet verleiden

Natuurverf klinkt als milieuvriendelijke verf, het woord ‘natuur’ zit er immers in. Laat je echter niet verleiden. Want ook al is deze verf (deels) geproduceerd op basis van natuurlijke grondstoffen, het zegt niks over de microplastics of andere schadelijke bestanddelen in de verf.

Natuurverf is dus niet per se beter dan normale verf. Check daarom dus altijd op de pot welke keurmerken de verf heeft en waarvan het is gemaakt.

Waarom donkergroene muurverf hoog bovenaan onze wishlist staat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Milieucentraal

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen: verantwoord verven met duurzame verf
Sluiten