Frederique Rekers
Frederique Rekers Duurzaam 22 jun 2021

3 manieren om duurzame kunst in huis te halen (en dat hoeft niet duur te zijn)

Of het nu een klein schilderij is of een groot kunstwerk: veel mensen willen geregeld nieuwe kunst in huis. Gelukkig kan je kunst recyclen én bestaat er veel kunst gemaakt van duurzame materialen. Wij geven jullie een flinke dosis inspiratie voor duurzame kunst in huis.

Want dat is beter voor iedereen. Het is namelijk erg milieuonvriendelijk om je oude kunstwerken weg te gooien én om niet na te denken van wat voor materialen jouw kunstwerken zijn gemaakt.

Er zijn allerlei oplossingen waarmee jij regelmatig nieuwe kunstwerken aan de muur hebt en er niets weggegooid hoeft te worden. Maar er zijn ook kunstwerken die simpelweg gewoon duurzaam gemaakt zijn.

Zo geef je advies over duurzaamheid (zonder dat het irritant is)

Duurzame kunst van gerecyclede materialen

Kunstwerken van gerecyclede materialen zien we steeds vaker terugkomen. In plaats van kunst kopen waarbij er een milieuonvriendelijk productieproces heeft plaatsgevonden, wordt er ook veel kunst gemaakt van afvalmateriaal.

Denk hierbij aan kunstwerken van petflessen, oude schilderdoeken en meer.

Hartstikke duurzaam: deze meubels gemaakt van petflessen wil je echt even zien

Kunst van duurzame materialen

Je kunt ook nieuwe kunstwerken aanschaffen zonder dat het slecht is voor het milieu. Er zijn namelijk veel kunstenaars die hun kunst maken met duurzame materialen. Denk hierbij aan hout, wol, afvalstoffen zoals papier/karton of bioplastic.

Yes: de nieuwe IKEA-collectie bestaat uit veel natuurlijke materialen


Het kan zijn dat je hier iets meer voor betaald maar uiteindelijk draag je dan wel bij aan een duurzamere wereld.

Kunst ruilen

Het kopen van tweedehands spullen is natuurlijk ook duurzaam. Een manier om tweedehands kunst te kopen is op de veilingmarkt. Hier kan je het zelf kopen maar ook verkopen. Zo’n kunstveiling bestaat online en offline.

Wanneer is iets écht duurzaam en wanneer gaat het om greenwashing?


Er zijn dus meerdere manieren om aan duurzame kunst in huis te komen en daar hoeft niet altijd een hoog prijskaartje aan te zitten. Evengoed voor je portemonnee en interieur en stukken beter voor de wereld.

Zelf kunst maken

Duurzamer krijg je het niet: natuurlijk kan je ook zelf even creatief aan de gang gaan. Verzamel wat oude items/afval/spullen die je niet meer gebruikt en ga eens helemaal los. Het is erg duurzaam, uniek en het is erg persoonlijk voor in je interieur.

Op een rijtje: dit zijn alle do’s en don’t van vintage spullen kopen

Duurzame kunst
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mocomuseum

Reageer op artikel:
3 manieren om duurzame kunst in huis te halen (en dat hoeft niet duur te zijn)
Sluiten