Rosa Bertram
Rosa Bertram Meubels & accessoires 4 dec 2019

Kerstverlichting, hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan?

Of we het nu willen of niet: de zomer is voorbij, de herfst is in volle gang en de winter staat voor we het weten voor de deur. Aangezien de klok net een uur achteruit is gegaan, wordt het ineens vroeg donker. Tijd voor kerstversiering dus. Maar hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan?

Langzamerhand worden de straten opgevrolijkt met lichtjes en kerstversiering. Op kleine schaal is ziet dat er heel schattig uit (beeld je even kleine grachtjes in met vrolijke lampjes) maar op grote schaal het het niet bepaald goed voor het milieu.

Duurzame kerstverlichting

Ik herinner me vorig jaar dagelijks over de Amsterdamse Dam te moeten fietsen en als ik richting het centraal station keek een zee, of eerder een plafond aan kerstlampjes zag.

Een gulden middenweg zou ideaal zijn, een paar kerstlampjes zijn nou eenmaal knus tijdens de donkere (Kerst)dagen. Daarom zoeken we de duurzaamste kerstverlichting voor je uit!

LED verlichting

De absolute nummer één in dit rijtje. LED verlichting is misschien wel één van de bekendste duurzame opties qua verlichting. Het wordt gebruikt in plaats van gloeilampen, halogeen of TL verlichting, is energiezuinig én gaat lang mee. LED is net zo feestelijk als ‘gewoon’ licht en kost veel minder elektriciteit. Dat scheelt CO2-uitstoot en op de elektriciteit-rekening.

Dit vind je vast ook leuk: Een prachtig, duurzaam huis dat lijkt op een silo

Koppelbare kerstverlichting

Er bestaat zogeheten koppelbare kerstverlichting. Het is een snoer waarop je nog een extra snoer kunt aansluiten, bijvoorbeeld als je de kerstverlichting extra lang wilt maken of als je dit jaar een grotere kerstboom hebt. Andersom werkt het ook: als één van de snoeren niet werkt, vervang je alleen dat deel en niet direct het hele snoer.

Goede kwaliteit

Duurzaamheid heeft alles te maken met zo lang mogelijk met een product doen. En ook met kerstverlichting geldt: goedkoop is duurkoop. Het scheelt je misschien dít jaar veel geld, maar als je elk jaar opnieuw goedkope verlichting moet kopen door gebrek aan kwaliteit, ben je alsnog veel geld kwijt.

Tips voor een duurzaam verlichtte kerst

Heb je een prachtige kerstboom en vrolijke versiering in huis? Vergeet dan de lampjes niet uit te zetten als er niemand thuis is. Dat scheelt veel elektriciteit. Om het jezelf makkelijker te maken, kan je een timer gebruiken. Check of er een transformator zit bij de verlichting. En wees slim en trek de stekker uit het stopcontact als je de lichtjes niet aan hebt staan. Zo voorkom je slaapverbruik.

Benieuwd naar meer vrolijke verlichting?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kerstverlichting, hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan?
Sluiten