Zo haal je een duurzame kerstboom in huis: 5 tips

Ieder jaar na oud en nieuw is het weer ‘t zelfde verhaal. Miljoenen kerstbomen, die netjes hun werk hebben gedaan, worden afgetuigd en vervolgens afgedankt op straat. Niet heel duurzaam als je bedenkt dat bomen veel langer mee kunnen gaan dan de korte periode dat ze bij jou in huis staan.

Daarom geven wij vijf tips voor een duurzame kerstboom, waarmee je de gezelligheid in huis haalt zonder er een slecht gevoel aan over te houden.

5 tips voor een duurzame kerstboom

1. Adopteer een kerstboom

Het meest ideale is om je kerstboom te recyclen, maar niet iedereen heeft natuurlijk een tuin, of vind het leuk om daar een kerstboom te hebben staan. Gelukkig is er een initiatief in het leven geroepen, waar biologische kerstbomen in januari weer worden terug geplant.

Elke boom krijgt een uniek nummer, zodat jij jouw boom het jaar daarop weer kunt adopteren. Daarmee kun je een boom wel vijf keer opnieuw gebruiken. Een meer duurzame kerstboom zul je niet vinden! Kijk wel of jouw boer of tuinder niet te ver rijden is, want besparen voor autoritjes is natuurlijk ook een beter idee voor het klimaat.

2. Haal een adventskalender in huis

Geen plek voor een grote boom in huis? Dan kun je ook altijd kiezen voor een kerstboom adventskalender. Dat is bovendien een super leuke manier om af te tellen naar de feestdagen. Je kunt zelf kiezen wat voor inhoud je leuk vindt: misschien iets om van te snoepen, of juist een positieve tekst of een lieve wens. Bestel je liever een adventskalender in de vorm van een kerstboom? Dat kan natuurlijk ook!

3. Maak je eigen duurzame kerstboom

Voor de creatievelingen onder ons: maak je eigen kerstboom. Je kunt zelf kiezen van welk materiaal je het maakt, denk maar aan restjes hout, of misschien van staal of washi tape.

Het kan van alles zijn: zo lang je maar je fantasie gebruikt en je boom gezellig aankleedt. Zo lang je dit creatieve projectje niet gelijk in de prullenmand gooit na kerst, kan het een prima idee zijn voor een duurzame kerstboom.

4. Koop een tweedehands kunstboom

Een kunstboom kan levenslang mee en is dus makkelijk om ook tweedehands te verkrijgen. Kijk eens in een kringloopwinkel of op Marktplaats. Het zal je verbazen hoeveel aanbod er is. Je kunt natuurlijk ook even rondvragen in je omgeving. Wie weet wil je buurman wel van zijn boom af of is er in je familiekring iemand die ‘m aan jou zou willen geven.

5. Tover je kruidenplantje om tot kerstboom

Een super schattig project, waar je misschien niet eens zoveel voor in huis hoeft te halen. Oregano kunnen we wel aanraden, omdat dit qua structuur best wel op een den lijkt. Maar wie weet kun jij wel hele lichte versiering in elkaar flansen, waardoor zelfs je basilicum plantje getransformeerd wordt tot gezellige kerstboom.

Dit jaar geen kerstboom in huis? Kies voor deze alternatieven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo haal je een duurzame kerstboom in huis: 5 tips
Sluiten