Frederique Rekers
Frederique Rekers Interieur 12 jul 2021

Van a naar duurzaam: 5 duurzame alternatieven voor in jouw interieur

Volgens Thesubstitute wordt alleen al in Europa ieder jaar 10,78 miljoen ton aan meubels weggegooid. Slechts 10% hiervan wordt gerecycled. Een duurzaam interieur hoeft niet zo moeilijk te zijn en daarom hebben we een paar duurzame alternatieven voor jullie op een rijtje gezet.

Zo kan je in no time duurzamer wonen.

Duurzame alternatieven

Er zijn veel voordelen voor duurzaam wonen. De energielasten kunnen omlaag, het milieu wordt er beter van ├ęn de waarde van je huis stijgt als het energielabel beter wordt.

Genoeg redenen om eens te kijken naar een aantal duurzame alternatieven voor in jouw interieur.

Duurzaam wonen met duurzame materialen: corian en composiet


1. Vervang je raambekleding voor een duurzaam alternatief

Waarschijnlijk heb je thuis gordijnen of jaloezie├źn die je privacy geven/de zon tegenhouden. Gordijnen kunnen duurzaam zijn als je ze koopt van gerecyclede stoffen. Daarnaast hebben sommige gordijnen ook een temperatuurregulerende werking.

Dit zijn vaak duo pliss├ęgordijnen omdat tussen de twee lagen stof stilstaande lucht zit. Als je jaloezie├źn hebt zijn er ook een paar duurzame alternatieven. Jaloezie├źn van hout kan je bijvoorbeeld vervangen voor jaloezie├źn van bamboe. Dit is goedkoper, lichter ├ęn duurzamer.

Luxaflex heeft bamboe onlangs toegevoegd aan hun nieuwe Duette Shades collectie. Daarnaast werkt bamboe in de zomer voor een verkoelend effect en in de winter werkt het isolerend.

2. Vervang je servies

Ook je servies in huis kan je verduurzamen. Elk jaar worden miljoenen schillen van kokosnoten als ‘waste’ bestempeld terwijl je erg veel kanten met dit natuurproduct op kan.

Deze eco-vriendelijke coconut bowl kan je gebruiken om uit te eten. Erg mooi voor in je interieur dus ├ęn beter voor de wereld. Er zijn ook veel andere soorten ‘duurzaam servies’ gemaakt van andere natuurlijke materialen.

Duurzaam wonen: recyclen in stijl – 5 x een mooie recycle prullenbak


3. Duurzame waxinelichtjes

Voor wat sfeer in huis steek je al snel een kaarsje aan maar hier zitten meer gevaarlijke stoffen in dan je denkt. Deze komen vrij als je ze aansteekt en laten vaak donkere vlekken achter op witte muren.

Deze duurzame waxinelichtjes zijn de sfeermakers in huis en kan je met een gerust groen hart laten branden.

Ze zijn natuurlijk, handgemaakt en 100% goed voor jezelf en moeder natuur. De kaarsjes zijn gemaakt van plantaardig wax en etherische oli├źn.

4. Duurzame vloerkleden

Ook in tapijt en vloerkleden wordt gebruik gemaakt via duurzame processen. Je hebt heel veel verschillende soorten duurzame vloerkleden. Zo heb je vloerkleden gemaakt van gerecycled plastic of katoen. Dit is duurzaam en staat goed in elk interieur.

Daarnaast zijn juten vloerkleden ook duurzaam. Jute is een natuurlijke vezel en is volledig CO2 neutral en biologisch afbreekbaar.

5. Duurzame alternatieven: plantenpot

Een plantenpot is er in veel verschillende soorten en maten en zo zijn er ook veel duurzame plantenpotten. Denk aan plantenmanden die gemaakt zijn van natuurlijke materialen (bijvoorbeeld van riet), de plantenpotten van Elho zijn ook erg duurzaam en zo zijn er nog talloze opties.

Maar je kan er ook voor kiezen om zelf een duurzame plantenpot te maken. Denk aan oude bonenblikken die je kunt upcyclen tot een plantenpotten, een oude pan, bak, glazen pot, ga zo maar door.

Duurzaam wonen: verantwoord verven met duurzame verf

Duurzame alternatieven
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ZustainaboxMaidonbelleThesubstitute

Reageer op artikel:
Van a naar duurzaam: 5 duurzame alternatieven voor in jouw interieur
Sluiten