Rosa Bertram
Rosa Bertram Wooninspiratie 14 jan 2019

Duurzaam wonen in 7 stappen: zo pak je dat aan

Home is where the heart is‘ is niet voor niets een bekend (en heel cliché) gezegde. Je thuis is je basis en wil je daarom zo inrichten dat jij je er helemaal thuis voelt. Maar niet alleen trends, ook duurzaamheid komt bij interior lovers steeds hoger in het vaandel te staan. Daarom helpen we je graag een handje om langzaam over te stappen naar duurzaam wonen.

Met de klimaatverandering in ons achterhoofd, kan het geen kwaad om je eigen gewoonten thuis eens goed onder de loep te nemen. En dat is makkelijker dan je misschien denkt!

Over sommige gewoonten denk je niet echt na, maar doe je nu eenmaal. Een kleine verandering in je mindset, doen al veel groene deuren voor je openen.

Tover je huis om tot een groen paradijs

Deze 7 manieren helpen je om jouw huis zo groen mogelijk te maken!

Go zero waste: reduce, reuse en recycle

Ons duurzame zusje Bedrock leerde ons tijdens de Zero Waste Challenge een hoop over de zero waste mindset. In plaats van steeds nieuwe dingen te kopen, gebruik je de spullen die je hebt én – zoals de naam al zegt – probeer je zo min mogelijk afval te maken. Hoe je dat doet? Refuse (wijs af), reduce (verminder), reuse (opnieuw gebruiken), recycle en rot (composteer).

Hoe? Probeer onnodige verpakkingen af te slaan of koop eten dat niet in plastic verpakt is zodat jij het weer moet recyclen. Het begint dit met nee zeggen. Ook een handige tip: koop in bulk in plaats van kleine verpakkingen. Dat ziet er ook nog eens heel leuk uit (laat je inspireren door deze keuken zero waste)! Maak thuis ook duidelijke recyclebakken voor plastic, papier en restafval.

groentrend 2018 planten trend najaar
Bron: Rob van der Vet, via Intratuin

Zuiver de lucht met planten, héél veel planten

Je huis vult zich vanzelf met vervuilde lucht en bacteriën. Je kan poetsen en schoonmaken wat je wilt, af en toe zul je de lucht flink moeten reinigen om voor een blijvend frisse lucht te zorgen. Dat kan je doen door een airconditioner of luchtreiniger aan te schaffen, óf je gaat voor de natural way.

Planten zijn niet alleen leuk voor het oog, ze hebben ook een zuiverende werking. Vooral de dracaena en de areca palm doen wonderen en maken korte metten met vuiltjes die door je kamer zweven.

Duurzame verlichting

De tijd dat LED-verlichting alleen in standje veel-te-fel te koop is, is gelukkig voorbij. Inmiddels liggen de schappen en online winkels vol met donkerdere varianten op de milieuvriendelijke LED-lamp. Deze lampen heten CFL lampen. Ze kosten wat meer, maar het is dan ook een duurzame aankoop. Ze gaan langer mee en besparen je op de lange termijn geld én energie.

Gebruik duurzame materialen

Het is een lange termijn gedachte, maar als je groen wilt wonen, is het ook handig om rekening te houden met de materialen in huis. Nu vind je die plastic stoel wellicht heel mooi, maar als je er over een aantal jaar op bent uitgekeken, zit de wereld er wel mee opgescheept (wist je dat je plastic maar zo’n 2 tot 3 keer kan recyclen?).

Must read: Duurzamer wonen: zo verwarm jij je huis zonder cv-ketel

Je huis goed isoleren hoort hier ook bij: hoe minder energie er verloren gaat, hoe minder je de verwarming hoeft te stoken. Denk daarbij ook aan je plafond en vloer!

Verf groen

Wees gerust, je hoeft niet je muren groen te verven, maar gebruik milieuvriendelijk verf. Wist je dat normale verf hartstikke veel chemische stoffen bevatten? Het zit vol met zware metalen, methanol en vluchtige organische stoffen (de verzamelnaam voor koolwaterstoffen, die makkelijk verdampen). Niet zo’n fijne gedachte dat je daar de hele dag tussen zit. Milieuvriendelijke verf bevat stukken minder chemicaliën of zelfs geen en wordt gemaakt van planten.

Dit vind je vast ook leuk: Hoe leuk is deze met vloer gekleurd met waterverf?

Gebruik minder water

Het is inmiddels bekend dat we meer uit de aarde halen dat het ons terug geeft, kijk daarom hoe jij jouw gebruik kan verminderen bijvoorbeeld door minder water te gebruiken. Dat kan zijn: een druppelende kraan repareren en korter douchen. Maar er zijn ook waterbesparende toiletten, douchekoppen en kranen verkrijgbaar.

Dat scheelt niet alleen water, maar ook op je rekening aan het einde van de maand. Een win-win dus. Woon je buiten de staf en heb je de ruimte? Je zou dan eventueel ook kunnen kiezen om regenwater op te vangen en te gebruiken om je toilet mee door te spoelen of om de planten mee water te geven.

Dit vind je vast ook interessant: Wat levert meerwaarde voor je huis (en wat vooral niet)

Ga voor zonnepanelen

De allerduurzaamste stap die je thuis kan maken, is de aanschaf van zonnepanelen. Het is een kostbare aankoop maar zorgt er daarna voor dat je jezelf van energie kan voorzien waardoor je op de lange termijn veel energie en geld bespaart. Steeds meer huishoudens en bedrijven kiezen voor zonnepanelen. Daarnaast kan je een kleine vergoeding aanvragen voor het plaatsen van je zonnepanelen!

Going green?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen in 7 stappen: zo pak je dat aan
Sluiten