Iris Wijnands
Iris Wijnands Duurzaam 24 nov 2019

7 tips om een stuk duurzamer te wonen zonder te verhuizen

We zien op de Roomed-redactie prachtige ecologische en duurzame (tiny)-houses voorbijkomen. Die zijn natuurlijk hartstikke mooi, maar je hoeft echt niet te verhuizen om duurzamer te wonen. Wij hebben een lijstje met handige tips waarmee jij stapje voor stapje duurzaam kan wonen.

Duurzaam wonen klinkt moeilijker dan het eigenlijk is, want iedereen kan wel iets doen om het huis duurzamer te maken.

Duurzaam wonen? Deze tips helpen je op weg

1. Wees zuinig op energie

De verwarming uitdraaien als je weggaat, een tijdsschakelaar instellen die lichten uitdoet als er niemand beweegt of tochtstrippen bij de deuren plaatsen, dat zijn al drie voorbeelden om zuinig te zijn op energie en zo duurzaam te wonen.

Een meer drastische manier om zuiniger te zijn op energie is het vervangen van de cv-ketel voor een exemplaar wat zuiniger is. Of schaf (met subsidie) een warmtepomp aan, dan kun je stoken zonder gas te verbruiken. En heb je al gedacht aan groene energie zoals het plaatsen van zonnepanelen?

2. Isoleer om duurzaam te wonen

Je huis goed isoleren is een van de meest impact-makende manieren als het aankomt op duurzaam wonen. Vooral in oudere woningen zijn er veel dingen in huis die beter geïsoleerd kunnen worden. Denk aan het plaatsen van dubbel glas en het isoleren van het dak.

Heb je al dubbel glas en is het dak al op orde? Er zijn ook kleinere manieren om te isoleren, zoals gordijnen ophangen en het huis tochtvrij maken.

3. Een groen dak

Veel planten in huis hebben is hartstikke hip én je kan er duurzaam mee wonen. Binnen filteren planten de lucht (tenminste, als je er genoeg neerzet) en buiten kan een groen dak bijdragen aan de isolatie van je huis.

> Lees ook: Zo veel kamerplanten moet je in huis halen om de lucht écht goed te zuiveren

4. Duurzaam wonen met een duurzaam interieur

Wil je duurzaam wonen? Kies dan voor vloeren en meubels met een goede kwaliteit zodat ze lang meegaan. Zo zijn trendgevoelige items die over drie maanden niet meer hip zijn geen goede keuze, omdat je ze waarschijnlijk wilt vervangen. Een tijdloze tweedehandsbank is daarentegen wél duurzaam.

5. Duurzame verlichting

We hopen dat je deze tip al eerder ooit hebt toegepast in je huis om duurzaam te wonen. Maar voor wie het nog niet gedaan heeft: je oude halogeen- en gloeilampen vervangen voor duurzame LED-verlichting is zo simpel en zoveel beter voor het milieu.

6. Verf zonder gifdampen

Als je een muur of een meubel gaat verven om je huis een make-over te geven kun je dat beter niet met een verf op terpentine basis doen. Die gifdampen zijn super slecht voor je gezondheid (professionele schilders mogen er zelfs niet meer mee schilderen) en het is ook nog eens slecht voor het milieu.

Neem in plaats daarvan een watergedragen verf zoals acryl. De meest duurzame verf is op basis van 100% mineralen, zoals kalkverf.

> Lees verder: Kalkverf: wat is het en wat kun je er allemaal mee?

7. Maak je eigen ‘milieustraat’ in huis

Je hoeft echt geen enorme milieustraat in je huis of tuin te hebben. Er zijn inmiddels verschillende mooie manieren om afval te scheiden. Zo zijn er prima prullenbakken met meerdere compartimenten om je afval te scheiden. En met je bakje vol etensresten is die ene buurvrouw met haar composthoop erg blij. Of begin zelf je composthoop.

Meer lezen over duurzaam wonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ConsumentenbondLumigripBelisol

Reageer op artikel:
7 tips om een stuk duurzamer te wonen zonder te verhuizen
Sluiten