Merve Ozturk
Merve Ozturk Duurzaam 30 nov 2020

Duurzaam wonen: op deze manieren kan je energie en geld besparen

Duurzaam wonen kent veel voordelen. Zo is het goed voor het milieu, bespaar je energie en daardoor ook een hoop geld. Wist je dat het gebruik van gloeilampen en ledlampen al een wereld van verschil maken? In dit artikel delen we verschillende manieren om energie te besparen in huis – want dat wíl je weten.

Op deze manieren kan je energie besparen in huis

1. Slim verwarmen

Het is belangrijk dat je optimaal gebruikmaakt van de verwarming. Zet de verwarming laag als je niet thuis bent (je meubels zullen het echt niet koud krijgen). Als je de thermostaat één graden lager zet dan je gewend bent bespaar je gemiddeld al €80 per jaar.

Wanneer je thuis bent zit je wel graag in een warme ruimte. Het scheelt om zo veel mogelijk deuren gesloten te houden, zo kan er geen warmte ontsnappen. Zorg er ook voor dat er geen (dikke) gordijnen en meubelen voor de radiatoren staan – hierdoor ontstaat er warmteverspilling. Daarnaast is het slim om radiatorfolie te gebruiken, de folie bespaart namelijk energie.

Tip: heb je het vaak koud? Het helpt om sloffen aan te doen en een warme plaid binnen handbereik te hebben – zo hoef je niet direct de verwarming hoger te zetten.

Lees ook: Tocht is geen pretje – deze 6 dingen kun je doen tegen tocht in huis

2. Besparen op warm water

Wist je dat je ongeveer 1/5 deel van je gasverbruik gebruikt voor warm water? Een warme douche nemen is natuurlijk heerlijk, maar probeer het zo kort mogelijk te houden. Wanneer je vijf minuten onder de douche staat in plaats van negen minuten levert het je al €80 per jaar op – en dat voor vier minuten minder lang douchen.

Een andere manier om te besparen op warm water is door een waterbesparende douchekop te nemen. Die zorgt er namelijk voor dat er per minuut minder water stroomt, waardoor het je gemiddeld €40 per jaar oplevert.

3. Huishoudelijke apparaten

Ook kun je energie besparen op je vaatwasser, wasmachine, droger, koelkast en vriezer. Vooral koelkasten en vriezers die ouder dan 15 jaar zijn verbruiken heel wat energie, deze kun je dan ook beter vervangen.

Let er op dat je de koelkastdeur goed sluit. Is het rubber versleten? Vervang ‘m dan zo snel mogelijk. Dat zorgt er namelijk voor dat je koelkast op een kiertje blijft waardoor hij meer zijn best moet doen om alles op de juiste temperatuur te houden.

Zet je jouw apparaten op stand-by wanneer je ze niet gebruikt? Je kan ze beter volledig uitzetten. Probeer ook altijd een volle wastrommel te wassen, in plaats van telkens een halfvolle machine.

Daarnaast bespaar je ook veel energie zodra je op een lagere temperatuur wast en is het veel milieuvriendelijker als je de was droogt aan een waslijn in plaats van in een droger.

> Wasmachine schoonmaken: zo pak je dat het beste aan

4. Energie besparen in de keuken

Gebruik tijdens het koken altijd een deksel op de pan, dit voorkomt warmteverlies. Eten opwarmen kun je het beste doen in de magnetron – het gaat sneller en is bovendien zuiniger in de oven of op het fornuis. Je wilt ten slotte zo snel mogelijk genieten van je eten, toch?

Gebruik je wel de oven? Houd de deur dan zo veel mogelijk dicht en zorg ervoor dat er geen extra bakplaat in de oven zit, dit belemmert de luchtstroming. Daarnaast kun je ook veel energie besparen door niet veel meer water te koken in de waterkoker dan je werkelijk nodig hebt.

5. Zo bespaar je op verlichting

De dagen worden steeds korter waardoor het al vroeg donker is in huis. Toch is het niet zo’n pretje voor je energierekening om alle verlichting aan te zetten. Maak er een gewoonte van om verlichting uit te zetten zodra je een ruimte verlaat.

We kaartten het net al even aan, maar spaar- of ledlampen zijn veel beter voor je energieverbruik dan gloeilampen. Terwijl je stroomkosten voor ledlampen gemiddeld €15 per jaar zijn, is dat voor gloeilampen ruim €145. Het scheelt dus écht meer cash dan je denkt.

> Kerstverlichting, hoe pak je dat zo duurzaam mogelijk aan?

Andere manieren om duurzamer te leven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ConsumentenbondKlimaatgids

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen: op deze manieren kan je energie en geld besparen
Sluiten