Frederique Rekers
Frederique Rekers Duurzaam 18 mrt 2021

Duurzaam wonen: zo kan jij het beste jouw afval scheiden in huis

In de nieuwe rubriek ‘Duurzaam wonen’ gaan we jullie alles vertellen over hoe je duurzaam kunt wonen in je eigen huis. Het kan je veel opleveren, namelijk een lagere energierekening, meer wooncomfort én je draagt bij aan een beter milieu. Wij delen de tips en tricks die er zijn om jouw huis duurza(a)m(er) te maken.

Duurzaam wonen is meer dan alleen letten op je energieverbruik want het komt ook terug in de spullen die je koopt of spullen die je weggooit.

Duurzaam wonen: afval scheiden

Je kan beginnen met duurzaam wonen door te kijken naar het afval dat je scheidt. We hebben ze opgedeeld in de volgende groepen:

  • Groene-, fruit- en tuinafval
  • Drinkpakken
  • Plastic verpakkingen
  • Elektrische apparaten
  • Textiel
  • Restafval
  • Grof (tuin)afval

Groente-, fruit- en tuinafval

Dit is eten dat allemaal in de groene bak hoort. Denk aan etensresten, bloemen die vergaan zijn, koffiefilters, mest van kleine huisdieren, plantenresten, keukenpapier met voedselresten, zuivel en tuinafval.

De land- en tuinbouw gebruikt dit afval als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien. Om het makkelijker te maken kun je een klein bakje op het aanrecht zetten. Verzamel hier etensresten in en als hij vol is gooi je hem leeg in de groene kliko.

Stapje voor stapje duurzamer: dit zijn alternatieven voor keukenpapier

Je kan er ook voor kiezen om een ‘recycle’ prullenbak aan te schaffen zodat je makkelijker afval kan scheiden in huis. Staat mooier dan een tas vol met gescheiden afval en kan veel ruimte besparen. Deze is 3 x 18 Liter en kost bij bol.com €139,-.

Afval scheiden: drinkpakken

Er is vaak veel onduidelijkheid omtrent drinkpakken. We geven je voor eens en voor altijd duidelijkheid: drinkpakken zijn gemaakt van gelamineerd karton, maar door de gelamineerde laag mogen drinkpakken niet bij het papier.

Daarom mag je ze altijd bij het plastic doen. Een leeg pak weggooien doe je met de dop erop en de lucht eruit geperst.

Tip: papier hoort natuurlijk gewoon bij papier maar om overtollig papier te verminderen kan je een Nee-Nee sticker op je voordeur plakken. Zo voorkomt je veel onnodige folders.

Plastic verpakkingen

Plastic kan je in de meeste gemeenten apart inleveren. Sommige gemeenten scheiden zelf het plastic afval van het restafval, dan hoef jij het niet meer te doen.

Must see: dit meubilair is gemaakt van plastic uit de Amsterdamse grachten


Het plastic wordt versnipperd, gewassen en tot kleine korrels gevormd. Hiervan worden weer nieuwe plastic producten van gemaakt. Let op: maak je verpakkingen zo leeg mogelijk: verpakkingen die nog vol zitten kunnen niet goed verwerkt worden.

Elektrische apparaten

Vaak kan je elektrische apparaten inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar apparaat koopt. Kleine elektrische apparaten kun je inleveren bij verschillende bouwmarkten, elektronicawinkels en supermarkten.

Tip: geef je apparaat eerst nog een tweede leven door het in te leveren bij de kringloopwinkel of te verkopen via internet. Oude koelkasten, vriezers en wasdrogers kun je beter niet weggeven of verkopen. Deze gebruiken zoveel stroom dat je ze beter kunt weg doen.

Textiel

De kledingindustrie is een vervuilende industrie dus als je kleding weg wil doen kijk dan eerst of het wel weg moet. Als je er echt vanaf wil kan je nog kijken of je het kunt verkopen of weg kan geven (aan een goed doel of tweedehands winkel).

Als dit allebei geen optie is (en als je er ook geen toffe slinger van kan maken zoals hierboven 😉) kan je het weggooien in de textielcontainer. Gescheurde stoffen mogen hier ook in, als het maar schoon (zonder verf- en olievlekken) en droog is.

Nat of vies textiel  kan namelijk gaan schimmelen en dan is het niet meer recyclebaar. Stop het ook in een afgesloten zak zodat het niet vies of nat kan worden.

3 manieren om het wassen van je kleding duurzamer aan te pakken

Restafval

Afval dat je niet kan scheiden mag bij het restafval (grijze kliko of vuilniszak). Dit kan zijn: kapotte wijnglazen, luiers, mondkapjes, kattenbakvulling, behang en bijzonder papier, papier met plastic waslaag, matrasbeschermers, servies, etc.

Deze producten gaan naar een afvalenergiecentrale en worden daar verbrand. Dit levert energie op die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken of voor stadsverwarming

Grof afval scheiden

Grof afval is vaak tuinafval dat niet met een snoeischaar doorgeknipt kan worden. Dit kan je inleveren bij de milieustraat. Sommige gemeenten halen het op aan huis.

7 tips om een stuk duurzamer te wonen zonder te verhuizen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

AfvalscheidingswijzerMilieubewust

Reageer op artikel:
Duurzaam wonen: zo kan jij het beste jouw afval scheiden in huis
Sluiten