Frederique Rekers
Frederique Rekers Duurzaam 4 mei 2021

How to – duurzaam omgaan met afval: 3 manieren om dit (makkelijk) te doen

Duurzaamheid, recyclen en zero waste leven. De manier waarop we met de aarde omgaan wordt steeds belangrijker. Voor degenen die nieuw zijn in deze duurzame levensstijl betekent dit dat er veel te leren valt over duurzaam omgaan met afval.

En geloof het of niet: je kan op makkelijke manieren veel beter om te gaan met het afval dat je produceert. Wij leggen uit hoe je dat het beste kan doen.

Duurzaam omgaan met afval

Duurzaam met afval omgaan betekent ander andere: je eigen afval scheiden. Check daarvoor even dit artikel:

Duurzaam wonen: zo kan jij het beste jouw afval scheiden in huis

1. Besteed aandacht aan de producten die je koopt

Je wilt eigenlijk altijd checken wat je koopt. Hiermee bedoelen we dat je let op de verpakking waarin iets wordt verkocht. Zo kan je erg simpel duurzaam omgaan met afval door producten te kopen die in recyclebare of herbruikbare verpakkingen komen.

Je kan dus met een kleine aanpassing een stuk duurzamer zijn: kies bijvoorbeeld voor een blok handzeep in plaats van in een plastic fles. Zo zal een groot deel van jouw afval in recyclebakken belanden en dat is (je raadt het waarschijnlijk al) een stuk duurzamer.

2. Duurzaam omgaan met afval: wees bewust van wat je weggooit

Je mag batterijen, elektronica, gloeilampen en verf niet op stortplaatsen worden storten omdat deze te gevaarlijk zijn. Deze producten hebben aangewezen afvalpunten zodat ze correct kunnen worden verwerkt.

Duurzaam wonen: verantwoord verven met duurzame verf


Mocht je niet weten waar je deze producten kunt laten, zoek dit dan altijd online op of bel even naar de gemeente waar je in woont.

3. Investeer in handige afvalcontainers

Er zijn veel verschillende soorten mooie recycle prullenbakken die je helpen om afval te scheiden. Zorg ervoor dat je het afval dat je hebt redelijk ‘schoon’ weggooit.

Als je een pizzadoos met vet erop weggooit, kan deze bijvoorbeeld deels niet meer worden gerecycled. Daarnaast kan je overgebleven voedsel zelf composteren. Fruit- en groenteafval, brood en koffiemalen kunnen allemaal uitstekend worden gemengd om thuis compost te maken.

Duurzaam wonen met duurzame materialen: corian en composiet

Duurzaam omgaan met afval
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartmenttherpay

Reageer op artikel:
How to – duurzaam omgaan met afval: 3 manieren om dit (makkelijk) te doen
Sluiten