Maud van Dijck
Maud van Dijck Duurzaam 4 sep 2021

Nilofer legt uit hoe je vintage items ruilt bij swap-studio

“Fck new. Embrace the swap,” dat is wat ze bij swap-studio omarmen. Wij waren wel benieuwd naar hoe wij zelf onze eigen interieur items tegen die van iemand anders kunnen swappen, dus vroegen we oprichter Nilofer Christensen naar meer informatie.

Voor we het dan over het swappen gaan hebben, stellen we Nilofer natuurlijk even voor. Ze is de oprichter en CEO van swap-studio met al een behoorlijke achtergrond in duurzaamheid en technologie.

nilofer christensen foto interview
Bron: swap-studio

Met haar passie voor technologie probeert ze dan ook tot duurzame oplossingen te komen, waardoor meer mensen duurzamer gaan leven. Daar is swap-studio er dus een van.

Maar wat is swap-studio en waar komt het idee vandaan?

“swap-studio is een online peer-to-peer platform waarbij de leden hun favoriete items een tweede leven kunnen geven bij iemand anders.

Dit wordt gedaan door middel van een puntensysteem met Kudos. Je kunt het daarom ook zien als een terugkeer van het ruilsysteem, maar zonder dat je hoeft te ruilen met dezelfde persoon.”

items swap-systeem
Bron: swap-studio

Hoe gaat het swappen te werk? En hoe verdienen wij onze eigen geliefde Kudos?

“Wij geven 5 Kudos voor ieder van de eerste 3 items die je swapt. Daarna kan je zelf Kudos verdienen wanneer je deze of andere spullen swapt. Jij krijgt dan Kudos van iemand anders die je zelf dan weer kan gebruiken om nieuwe items voor terug te ruilen.”

Wat proberen jullie met swap-studio te bereiken?

“We proberen ‘tweedehands’ een positievere betekenis te geven en te laten zien dat het niet onder hoeft te doen voor iets nieuws. Iets wat tweedehands is voor iemand anders is namelijk nog steeds nieuw voor jou.”

We zagen dat swap-studio een partnerschip heeft met Studio HENK. Hoe is dit ontstaan?

“Onze partners selecteren we zelf en geven net als wij om de gehele levensloop van hun producten. Daarom kiezen wij voor bedrijven die een voorbeeld zijn van duurzame en ethische productie, of ernaar streven.

Wij willen dat er zo lang mogelijk van materialen en meubels wordt genoten. Studio HENK’s missie om tijdloze meubels te ontwerpen die je hele leven meegaan past dan ook goed binnen onze visie.”

swap-studio tafel meubels reviews
Bron: swap-studio

Stel, wij willen iets voor in ons interieur swappen, wat voor items zullen we dan vooral op de site tegenkomen?

“Van alles voor in huis verschijnt op de site; van koffietafels tot keramiek tot kookboeken komen voorbij. Naast allerlei mooie decoraties die je voor in je interieur kan vinden, zijn er ook regelmatig lampen en opbergrekken te swappen.”

Ben je zelf ook flink aan het swappen?

“Natuurlijk! In mijn interieur kan je wel wat mooie vintage items vinden die bij mij een nieuwe plek hebben gekregen. Het is lang geleden dat ik iets nieuw in de winkel heb gekocht.”

swap-studio ruilen vintage duurzaam
Bron: swap-studio

Hebben jullie nog tips voor een duurzamer interieur?

“Koop spullen waarvan je weet dat ze lang meegaan. Het beste wat wij kunnen doen voor een duurzame planeet is ervoor zorgen dat we zo lang mogelijk van onze spullen kunnen genieten.

En als je zelf niet meer blij wordt van een item, gooi het dan niet weg. Iemand anders kan er nog van genieten. Swap het!”

Wat zou je vrouwen vertellen die aan het overwegen zijn hun eerste startup te beginnen?

“Gewoon doen. Maak een voorlopige website of post die eerste foto op Instagram. Je hebt niets te verliezen en zo véél te winnen.

Ik weet zelf dat het niet gemakkelijk zal zijn, maar het geeft zo veel voldoening om met iets kleins te beginnen en het uit te laten groeien tot een bedrijf dat echt impact maakt.”

Is er verder nog iets wat wij écht over swap-studio moeten weten?

“Ja! Op dit moment zitten we nog volop in onze investeringsfase, dus we zijn altijd op zoek naar mensen die willen investeren in een tech bedrijf waar ook veel vrouwen werken. Door verder te groeien hopen wij dat meer en meer mensen straks aan het swappen zijn.”

swap-studio collection living Nilofer Christensen
Bron: swap-studio

Wil je na dit artikel zelf ook gaan swappen? Schrijf je dan in op de site en vul de code roomed.nl in voor 10 gratis Kudos. Dan kan je direct beginnen met swappen!

Het huis van Jolanda in Wassenaar bestaat voor 90% uit tweedehands items

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nilofer legt uit hoe je vintage items ruilt bij swap-studio
Sluiten