Iris Wijnands
Iris Wijnands Event 1 okt 2019

8 aanraders: hier moet je naar toe met de Dutch Design Week 2019

Designliefhebbers opgelet! De Dutch Design Week komt er weer aan. Roomed is er dit jaar bij. In het kader van de voorpret, hebben we alvast het programma bekeken. Deze tentoonstellingen willen we zeker niet missen.

Als je van interieur houdt (wie is daar nou niet dol op?), zijn dit dé plekken die je gezien moet hebben op de Dutch Design Week. Zet de data vast in je agenda, want van 19 tot 27 oktober vindt de Dutch Design Week 2019 plaats. Het thema van dit jaar is als het niet nu is, wanneer dan? 

Wikkelhouse at Stayokay Dordrecht, Netherlands. Dutch Design Week
Bron: Yvonne Witte / Wikkelhouse
Wikkelhouse - Fiction Factory Dutch Design Week
Bron: Yvonne Witte / Wikkelhouse

1. Ga naar het Wikkelhouse

Wij zien onszelf hier al bijna wonen. Wikkelhouse is een hypermodern en duurzaam huis. Waar het van gemaakt is? Karton dat waterdicht is gemaakt met ademende folie en afgewerkt is met houten gevelpanelen. Ongelofelijk toch?

Voor de geïnteresseerden in architectuur: het huis heeft uitzonderlijke constructieve sterkte. Wikkelhouse bestaat uit 1,2 meter diepe segmenten die gemakkelijk kunnen worden ontkoppeld. Daardoor kan het huis overal worden geplaatst.

Wikkelhouse vind je in Sectie-C op de Daalakkersweg 10 in Eindhoven.

Dutch Design Week Formidable Lighting
Bron: Esseline Keeven & HB|3D

2. Formidable Lighting op de Dutch Design Week

De ontwerpen van Esseline zijn handgepaakt en worden met behulp van 3D-printtechnologie op textiel toegepast. Heet plastic hecht zich aan het textiel. De combinatie van deze materialen maken mooie organische vormen. Indrukwekkend om te zien!

Formidable Lighting is tijdens de Dutch Design Week te zien op het Design Perron op de Fuutlaan 12, in Eindhoven.

Porcelain wall storage Dutch Design Week
Bron: Studio Harm en Elke

3. Bezoek studio Harm en Elke – Ceramic interior

Wie zegt dat porselein alleen geschikt is voor serviesgoed? Dit mooie en sterke materiaal is perfect geschikt voor allerlei doeleinden, dat laten Harm en Elke zien.

Tijdens de Dutch Design Week kun je ook een workshop volgen in de keramische studio. Leuk!

Studio Harm en Elke vind je in Sectie-C, op de Daalakkersweg 10, in Eindhoven.

PM-Chair by Mathieu Bruls architect Dutch Design Week
Bron: Mathieu Bruls architect

4. 17 prototypes designed door Mathieu Bruls architect

Het “architectenmeubel” is terug van weggeweest. Mathieu Bruls hergebruikt de vormloze technieken uit het verleden. Met gebruik van mechanische en digitale ondersteuning worden worden technieken uit het verleden uit elkaar gehaald en hergebruikt. 

Herwaardering van het kleinschalige, in een tijd van welvaart en welzijn. Meubelstukken als voorwerp van reflectie. Mathieu Bruls hoopt dat zijn ontwerpen daaraan bijdragen.

De protoypes van Mathieu Bruls worden tentoongesteld bij Ennair op de Mecklenburgstraat 47, in Eindhoven.

a floralpanel in a private interior
Bron: Saly rey

5. Florapanels- Micro-ecosysteem bouwelementen

Je vraagt je waarschijnlijk af wat het is, zo’n florapanel of micro-ecosysteem bouwelement. Wij zochten het uit. Het zijn stukjes natuur in een transparant bouwblok dat gasdicht is gescheiden van de buitenwereld. Een soort terrarium als bouwelement.

‘Iets doen met groen’ wordt voor architecten eenvoudiger wanneer ze dit concept gebruiken.

Het is een kleine, zelfvoorzienende wereld in een gasdicht blok. Dat de bouwelementen gasdicht zijn, creëerde de mogelijkheid om het concept als bouwsteen te ontwikkelen.

Florapanels- Micro-ecosysteem bouwelementen vind je in het Klokgebouw in Hall 4. Het adres is Klokgebouw 50, in Eindhoven.

The LINES shelving unit
Bron: Figuronomics - Alexander Zhukovsky

6. Figuronomics op de Dutch Design Week

Figuronomics is een concept dat afkomt van de waarden en levensstijl van inheemse Siberische nomaden.

Het is een alternatief van het moderne stadsleven op basis van principes als mobiliteit, minimalisme, zinvolheid, duurzaamheid en ecocentrisme.

Dat klinkt al fantastisch, en dan ziet het opbergrek dat tentoongesteld wordt op de Dutch Design Week er ook nog eens heel mooi uit.

Je vindt Figuronomics bij Piet Hein Eek op de Halvemaanstraat 30, in Eindhoven.

7. Wasteland to Living Room

Dit project onderzoekt of  industriële bijproducten uit de mijnbouw- en metallurgische sectoren mooi en functioneel kunnen zijn.

Rode modder bijvoorbeeld is een bijproduct van het raffineren van aluminiumoxide uit bauxieterts. 150 miljoen ton rode modder per jaar verdwijnt in gigantische putten.

Samen met wetenschappers en keramisten ontwikkelde dit team van recent afgestudeerden van het Royal College of Art manieren om rode modder te gebruiken als keramisch lichaam en zelfs als glazuur. Ze gingen zelfs verder dan dat en maakten deze potten en vazen.

Wil je alles weten over hoe het bijproduct uit de mijnbouw gebruikt wordt? Dan moet je op de Dutch Design Week naar Veem, verdieping 3 op de Torenallee 80 in Eindhoven.

Timon Paas bureau
Bron: Jurre Bosman

8. Social Design

Bij Social Design zijn veel verschillende werken te zien. Students Furniture Design, Human Technology and Media Art & Performance laten hun designs en foto’s die gerelateerd zijn aan het social design thema van de Dutch Design Week 2019 zien.

Er zijn in totaal veertien studenten die hun werk tentoonstellen. Een opvallende is Timon Paas, designer van Philo. Hij maakte een bureau van duurzaam materiaal als bamboe, walnoot en MDF. Het leuke is, dat dit bureau goed gebruikt kan worden door mensen, maar ook door katten die er lekker onder en boven de lades kunnen liggen.

Wil je alle ontwerpen van de studenten zien? Dan is het zeker de moeite waard om naar de Yksi Expo te gaan op de Torenallee 22-04, in Eindhoven.

Meer lezen over design?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
8 aanraders: hier moet je naar toe met de Dutch Design Week 2019
Sluiten