Emma Bering
Emma Bering Meubels & accessoires 18 dec 2018

Je huis verven met dure verf, is dat het waard?

Verf is een product waarmee je een ruimte redelijk gemakkelijk compleet mee kan transformeren. Het kiezen van een kleur en het soort verf kan nog best lastig zijn, vooral omdat er zoveel aanbod is. En dan heb je nog het verschil tussen dure verf en goedkope verf. Je zou denken dat dure verf de betere optie is, maar is dat ook zo?

Bij de bouwmarkten kan je voor relatief weinig geld prima verf kopen, terwijl je bij de verfwinkels meer geld betaalt. De grote vraag die wij ons afvragen over dit prijsverschil: is het het waard?

dure verf

Dure verf vs. goedkope verf

Er is wel degelijk verschil tussen dure verf en goedkope verf. Het begint al bij de hoeveelheid kleuren. Dure verfmerken houden het vaak bij zo’n 100 kleuren, terwijl van een goedkoop merk er soms wel 3000 kleuren te koop zijn. Dat maakt het moeilijk om te kiezen, maar misschien vind je bij de goedkope verfmerken wel die ene perfecte kleur.

Vaak wordt de dure verf gemaakt met natuurlijke pigmenten terwijl de goedkope verf vaak wordt gemaakt met synthetische kleuren of plastic vulstoffen. Het is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en je budget, maar het is iets om over na te denken. Daarnaast heeft dure verf vaak net een wat rijkere kleur met meer lagen en meer warmte. Daarnaast lijkt deze verf een stuk matter, wat er heel mooi uit kan zien. Een goedkope verfkleur kan soms wat saai en vlak lijken.

Wat is de functie van de kleur?

Met functie bedoelen we of de muur het belangrijkste van de kamer is. Zo ja? Dan is dure verf het zeker waard. Deze kleur is vaak net wat rijker en heeft meer lagen dan een goedkopere verf. Het is dan echt de eyecatcher van de ruimte, als dat is wat je wilt.

Als dat niet is wat je wilt, dan kan je beter voor een wat goedkopere verf gaan. Deze is nog steeds mooi, maar zal er misschien net een keertje extra op moeten voor het mooiste resultaat. Dit is bijvoorbeeld handig als je een statement bank hebt die je er graag uit wilt laten springen.

Trendforecasting: dit worden dé kleurtrends van 2019 (volgens de Pantone experts)

 

Wordt de ruimte veel gebruikt?

Een ruimte die veel wordt gebruikt en waar veel mensen doorheen lopen (zoals een gang) is niet heel geschikt voor dure verf. Dit heeft te maken met de kwetsbaarheid van de verf. Dure verf heeft vaak een krijtachtige afwerking en oogt daardoor een stuk matter. Het ziet er misschien in het begin wel prachtig uit, maar het is erg gevoelig voor krassen en vlekken. Denk aan vette vingers of een tas langs te muur. Helaas kan je dit niet even afvegen of schoonmaken.

Daarom kan je in dit soort drukke ruimtes beter gebruik maken van een goedkopere verf. Deze verf heeft vaak een dun glanslaagje wat je nauwelijks ziet, maar wat er wel voor zorgt dat je er vlekken makkelijk kan schoonmaken.

Let op bij het laten mengen van de kleur

Sommige kleurenwaaiers zijn heel moeilijk om na te maken in het echt. Het kan daarom zijn dat jouw uitgekozen kleur niet de kleur is die uiteindelijk op de muur terecht komt. Daarbij komt ook dat verf vrijwel altijd net even anders is als het is opgedroogd en dat het ook afhankelijk is van lichtinval. Vraag daarom eerst of je een paar testers mee mag om uit te proberen op je muur. Pas dan weet je welke kleur goed gaat passen in de ruimte.

Meer verf ideeën voor 2019?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je huis verven met dure verf, is dat het waard?
Sluiten