Tessa Ham
Tessa Ham Planten en bloemen 19 jan 2020

5 verschillende manieren om zelf makkelijk bloemen te drogen

In een frame, mooie vaas of op z’n kop in de lucht, de mogelijkheden om je interieur op te fleuren met droogbloemen zijn eindeloos. Maar hoe kan je dat eigenlijk het best aanpakken? Er zijn 5 verschillende manieren om bloemen te drogen.

Wij zijn grote fans van droogbloemen. Niet alleen zijn ze prachtig, je hebt er ook geen omkijken meer naar. In tegenstelling tot verse bloemen die vluchtig mooi zijn, kunnen gedroogde bloemen soms jaren na de aankoopdatum nog even kleurrijk en stijlvol zijn.

Op Eigen Huis & Tuin en Seasons vonden we 5 manieren om bloemen te drogen.

Bloemen drogen op 5 verschillende manieren

1. Door de lucht

Bloemen drogen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De makkelijkste manier is door de bloemen simpelweg bloot te stellen aan de lucht. Dit doe je door kleine bosjes van de bloemen te maken en die vast te binden met een elastiek. Hang ze vervolgens op z’n kop in een warme en droge ruimte.

De droogbloemen worden het mooist als ze in het donker drogen. De zolder is bijvoorbeeld ideaal! Wil je alleen de blaadjes van de bloemen drogen? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is ze op een oude krant te leggen.

2. In een kartonnen doos

Een andere hele simpele manier om droogbloemen te maken, is door ze in een kartonnen doos mét deksel te drogen. Je kunt ze gewoon in hun geheel in de doos leggen.

Aan de slag: 5 makkelijke bloemen om zélf te drogen

3. Door te persen

Heb je vroeger weleens bloemetjes in een schriftje of een telefoonboek gedroogd? Ook dit is een goede techniek om je bloemen te drogen. Als je nog ergens een telefoonboek hebt liggen, werkt dit het beste.

Vergeet geen stukje vloeipapier te gebruiken waar je de bloem tussen kunt leggen. Het verschil met de vorige methode is dat de bloemen hier worden platgedrukt. Het is dus maar net wat je mooier vindt! Vooral bij rode, blauwe, roze en gele bloemen wordt de kleur goed bewaard bij het persen.

4. In de oven

Heb je een heteluchtoven? Dan kan je die ook gebruiken om bloemen te drogen. Dit is vooral handig voor bloemen met veel bloemblaadjes, zoals chrysanten. Voor deze methode moet je wat kippengaas afknippen om de stengels van de bloemen door te steken.

Deze leg je vervolgens een aantal uur op een ovenplaat. De oven moet hiervoor 38 graden zijn. Houd goed in de gaten of de bloemen al droog zijn.

Tip: spuit wat haarlak over de droogbloemen, zodat ze minder breekbaar zijn en hun vorm beter behouden.

5. Gebruik silicagel

Wil je kleine, snel breekbare bloemetjes drogen? Dan is silicagel je beste optie. Je kunt de gel kopen bij veel hobbywinkels. Voor deze methode heb je ook een platte bak nodig die je luchtdicht kan afsluiten.

Vul deze bak met ongeveer 5 cm silicagel. Prik de bloemen in de gel en schep vervolgens nog meer gel tussen, rond en op de bloemen, zodat ze goed bedekt zijn. Deze methode duurt een paar dagen. Vergeet ze niet: als je ze te lang laat drogen worden ze juist breekbaar en bovendien heel erg donker.

Meer lezen over droogbloemen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 verschillende manieren om zelf makkelijk bloemen te drogen
Sluiten