Naomi Pater
Naomi Pater Planten en bloemen 16 feb 2022

Droogbloemen in huis? Dan wil je deze 5 fouten echt niet maken

Droogbloemen zijn een goed alternatief voor een vers boeket. Ze gaan een stuk langer mee, dus je bent milieubewust bezig, het fleurt je interieur op en je bespaart geld. Toch kun je zelfs met droogbloemen nog de mist in gaan en ze compleet verpesten. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt, dus wij helpen je een handje op weg.

Vandaag vertellen we je over de meest gemaakte fouten bij droogbloemen en nog belangrijker: hoe je dit kunt voorkomen. Ready? 

Meest gemaakte fouten bij droogbloemen

1. Geen water geven

Je gaat met je gieter rond in huis om al het natuurlijk spul water te geven. Per ongeluk geef je de droogbloemen ook een flinke plens water. Oopsie.

De kans is groot dat het bosje de komende tijd gaat rotten. Dit is natuurlijk hartstikke zonde want normaal gesproken blijven droogbloemen wel één tot drie jaar goed. Geef ze daarom nooit water, geen druppeltje. Niet nodig!

2. Niet in de zon

Jouw fleurige meiden in de zon zetten lijkt een goed idee, maar ze worden er volgens Homedeco niet blij van. Zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat de bloemen verkleuren en dat het boeket eerder begint uit te vallen. Hiervoor heb je dus geen droogboeket gekocht.

Zet ze daarom op een geschikte plek in de schaduw. Het boeket zal je dankbaar zijn.

3. De juiste bloem kiezen

Verse bloemen kopen en die zelf drogen is hartstikke leuk. Kies alleen wel de juiste bloemsoorten uit, want ze zijn niet allemaal even geschikt voor een leven op de droge. Narcissen, Amaryllissen, Tulpen en Gerbera’s kun je bijvoorbeeld maar beter niet drogen, vanwege hun zachte steel.

Bloemen met houtachtige stelen hebben juist wél goede genen voor een leven als droogbloem. Denk aan de fleurige zonnebloem, lavendel, craspedia of de welbekende roos.

4. Te ruw behandelen

De droogbloem lijkt misschien onbeschadigbaar, maar dat betekent niet dat je hem te ruw moet behandelen. Ze zijn door hun droogte zelfs kwetsbaarder dan gewone bloemen. Pak het bosje dan ook nooit aan de bovenkant vast, want dan bestaat de kans dat de bloemen breken. Werk dus altijd vanuit de stelen als je zelf een boeket samenstelt.

5. Insprayen met haarlak

Of je nu zelf bloemen droogt of een al samengesteld bosje in de winkel koopt, het is volgens ByChristina verstandig om ze in te sprayen met haarlak. Ze behouden zo hun sierlijke vorm en zijn minder breekbaar. Je kunt zo dus extra lang genieten van de mooiste bloemen.

Hoe kan ik zelf bloemen drogen?

Misschien heb jij wel prachtige bloemen geplukt tijdens je vakantie in Griekenland of wil je die romantische bloem van je lover voor altijd bewaren. Droog ze dan gewoon zelf.

Hoe? Leg een aantal bloemen of bladeren in een zwaar boek en heb geduld. En lees dit artikel: 5 verschillende manieren om zelf makkelijk bloemen te drogen.

Onze lievelings DIY van het moment: droogbloemen in een borduurring

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Droogbloemen in huis? Dan wil je deze 5 fouten echt niet maken
Sluiten