Rosa Bertram
Rosa Bertram Diy 7 dec 2018

Waarom iedereen een dromenvanger in huis zou moeten hebben (en zo maak je er één)

Een dromenvanger: je kent ze wel. Ze hangen regelmatig aan de binnenspiegel van een auto of aan de muur in iemands slaapkamer of woonkamer. Maar waarom zou jíj nou zo’n dromenvanger moeten hebben? 

Wat is een dromenvanger?

Een dromenvanger is een klein in elkaar geweven hangertje in een ronde vorm (een ring) met daarin een web met kralen. Vaak hangen er onderaan wat veertjes en is de ronde vorm geweven met touw of draad. Dromenvangers komen in allerlei kleuren en maten. Er bestaan dromenvangers van wel een meter doorsnede.

Maar is een dromenvanger dan alleen maar voor de show? Nee. Een dromenvanger komt uit de traditie van een indianenstam uit Noord-Amerika. Zij zien het als een spiritueel voorwerp dat jou zou behoeden tegen kwade dromen.

dromenvangers hangen naast elkaar

Los van de spirituele betekenis en dat het je misschien wel beschermt tegen nachtmerries, zien ze er heel gezellig uit. Dus als jij van een bohemian interieur houdt, is een dromenvanger altijd een goede decoratie.

DIY: een dromenvanger maken

Vooral in het buitenland kom je vaak dromenvangers tegen. In kleine souvenirswinkeltjes of op marktjes. Ook in woonwinkels of boetiekjes in Nederland kan je een heuse dream catcher kopen. Of je de dromenvanger nou wilt om je nare dromen en nachtmerries tegen te houden of omdat ‘ie gewoon heel leuk staat in je woon- of slaapkamer (of eigenlijk in elke kamer), het allerleukste is toch wel om er zélf een te maken.

Dit vind je vast ook leuk: DIY: Een kerstboom van hout: zo maak je ‘m 

Trek er wel even wat tijd voor uit, want zelf een dromenvanger in elkaar zetten, vergt wat tijd en vooral geduld. Maar dan heb je wel een costumized dromenvanger. Je kan zoveel kleur gebruiken als je wilt en alle materialen kopen (of vinden) die jij mooi vindt.

De benodigdheden voor een dromenvanger

  • Schaar
  • Een ring (afhankelijk van hoe groot je de dromenvanger wilt hebben) van metaal of hout
  • Katoen of touw
  • Wol
  • Suede touw of lintjes als versiering voor onder de dromenvanger.
  • Eventueel kralen, steentjes of veren om hieraan te hangen

Je kan de veren onderaan de dromenvanger bevestigen met: kralen, lintklemmetjes en ringetjes of ijzerdraad.

Tip: de meeste benodigdheden koop je bij een knutselwinkel, maar bij de HEMA, Action of Xenos kom je ook al een heel eind.

Check de tutorial

In deze video wordt je stap voor stap uitgelegd hoe je je de dromenvanger in elkaar zet. Je begint bij het inwikkelen van de ring en zet later de metalen lusjes aan de ring.

Dan begin je aan het web en je werkt langzaam naar binnen. Dan kan het versieren beginnen!

Wees niet gefrustreerd als het in eerste instantie niet lukt, het is even oefenen. Maar des te trotser ben je als je straks je eigen dromenvanger hebt gemaakt! Ook leuk om cadeau te geven aan een geliefde.

Benieuwd naar meer leuke DIY’s?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom iedereen een dromenvanger in huis zou moeten hebben (en zo maak je er één)
Sluiten