Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Badkamer 25 nov 2020

Help – mijn doucheputje stinkt! 7 manieren om van die lucht af te komen

Denk je net even een frisse douche te nemen, ruik je ineens een lucht waar je niet vrolijk van wordt. Het overkomt ons allemaal wel eens: een stinkend doucheputje. Maar welke stappen kan je het beste nemen als jouw doucheput stinkt, en hoe voorkom je het? We vertellen het allemaal in dit artikel.

Het is niet gek dat juist je doucheput en de gootsteen wat sneller stinken. Deze oppervlaktes worden immers vaak nat, waardoor het een heerlijke plek is voor schimmels.

Ook blijven zeepresten en haren hier gemakkelijk achter. Dat in combinatie met een vochtige ruimte is vragen om moeilijkheden. Daarom leren we je vandaag hoe je zo snel mogelijk van die nare lucht afkomt.

Help, mijn doucheput stinkt! Zo kom je er vanaf

1. Baking soda

Het is ons favoriete schoonmaakmiddel: baking soda. Je kunt er namelijk écht alles mee. Als jouw doucheputje nog niet mega lang stinkt kan je als eerste proberen om 1/4e deel baking soda met 1 deel water te mixen. Roer het door elkaar, spoel het door het doucheputje, en laat even rusten. Na 5 minuten kan je even naspoelen met heet water.

Tip: dit middeltje werkt ook hartstikke goed tegen schimmel in de badkamer, bijvoorbeeld op donkere vloertegels. En als je toch bezig bent, maak er meteen de voegen even mee schoon. Binnen een handomdraai is jouw hele douche weer als nieuw.

2. Koffieprut

Wist je dat koffie een natuurlijke geurvreter is? Gooi nadat je een bakkie pleur gezet hebt het koffieprut dan ook niet weg, maar spoel het met heet water door het afvoerputje. Herhaal dit een aantal dagen voor het beste effect. Als de koffiegeur verdwenen is, verdwijnt de muffe geur hopelijk ook uit je doucheputje.

> Lees ook: 10 gouden schoonmaaktips uit grootmoeders tijd

3. Soda en azijn

Werken de twee bovenstaande opties, of wil je meteen met het grove geschut? Pak er dan een pak soda en een fles azijn bij om je eigen gootsteenontstopper te maken.

Wij hebben dit stappenplan van badkamerxxl uitgeprobeerd en het werkte enorm goed.

  1. Giet een kopje met soda door het afvoerputje.
  2. Wacht 5 minuten.
  3. Giet er een kopje azijn in. Let op: dit gaat borrelen en kan omhoog komen.
  4. Laat dit mengsel voor minimaal 2 uur inwerken.
  5. Breng water aan de kook, laat het een klein beetje afkoelen en giet dit door het putje.

Als je vaker last hebt (gehad) van een stinkende doucheput, kan het lonen om je doucheputje elke maand op deze manier preventief te ontstoppen. Zo voorkom je dat die stank terug komt.

4. Chemische schoonmaakmiddelen

Koop je liever een gootsteenontstopper in de supermarkt? Kan natuurlijk ook, werkt net zo goed, maar is wel een stuk schadelijker voor je leidingen. Bij één of twee keer gebruiken kan dat geen kwaad, maar gebruik zo’n chemisch schoonmaakmiddel niet elke maand preventief.

En zo voorkom je een stinkend doucheputje

  • Klaar met douchen? Spoel het doucheputje dan nog even na met heet water. Zo zorg je ervoor dat overgebleven shampooresten wegspoelen of oplossen. Grote kans dat jouw doucheputje daardoor namelijk verstopt raakt.
  • Zie je lange haren op het doucheputje liggen? Stel het klusje niet uit, en haal de haren meteen weg. Check ook minstens elke week of er haren in het doucheputje vast zitten. Trek daarvoor wel even schoonmaakhandschoenen aan. Het water kan hierdoor makkelijker weglopen, en nare geurtjes zullen zich minder snel ontwikkelen.
  • Zoals we hierboven al even aangestipt hebben: preventief je doucheputje ontstoppen is een goede manier om de stank te voorkomen.

Meer tips voor een schone, frisse badkamer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Help – mijn doucheputje stinkt! 7 manieren om van die lucht af te komen
Sluiten