Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 8 okt 2020

Waarom je wél voor een donkere muur in je woonkamer zou moeten gaan

Hoewel we bij Roomed vaak denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag praat ze je bij over de kracht van een donkere wand in je interieur.

‘Ik mis iets.’ Deze kreet hoor ik zo ontzettend vaak van mijn klanten. Niet alleen van mijn klanten trouwens. Ook tussen mijn vrienden en familie zitten veel mensen die druk bezig zijn met zoeken naar ‘iets’. Uiteraard help ik graag met zoeken.

Ik doe dat in de vorm van een interieur voorstel. Het is natuurlijk vreselijk ongepast om tussendoor een zak popcorn open te trekken maar het zou het moment dat ik het kleurvoorstel van de wanden voorleg nog mooier maken. De gemiddelde reactie gaat ongeveer zo: ‘WAT?! Nee joh, Marlies. Dat is toch veel te heftig voor mij?! En daar is deze ruimte toch veel te klein voor? Doe maar gewoon iets lichts hoor.’

Zo’n schrik reactie begrijp ik tussen alle crispy white Scandinavische interieurs door heel goed. Maar is niet nodig. Ik zal je uitleggen waarom.

Sfeer, sfeer en nog meer sfeer

Een warme aardetint op de wanden geeft je interieur een enorme sfeer boost. Het kan een kille ruimte omtoveren tot een warm nest waar je niet meer weg wil. Details hebben een grote invloed op het eindresultaat.

Een vergrijsde tint zorgt bijvoorbeeld voor een wat soberder eindresultaat en een volle kleur geeft een intensere sfeer. Ook het houtwerk heeft invloed. Witte kozijnen en plinten ogen fris terwijl antraciet of zwart houtwerk een moody en stylish gevoel geeft.

Karakter

Mis jij een beetje wauw-effect in je interieur? Dan is zo’n donkerder kleurenpalet echt iets voor jou. Je geeft je interieur namelijk echt karakter met een goede kleur op de wanden. Meervoud inderdaad want ik heb het niet over het schilderen van één wandje. Om maximaal sfeer uit de ruimte te halen, geef je alle wanden dezelfde kleur. Dat durf jij.

Welke kleur past bij mij?

Toegeven, een cadeau uitzoeken voor je kieskeurige schoonmoeder is makkelijker dan de perfecte kleur uitkiezen. Daarom kies je eerst een globale richting. Ga je het zoeken in de grijs- of bruintinten? Of heeft een vergrijsde groen of diepblauwe kleur je voorkeur?

Als je echt nog geen idee hebt, raad ik je aan eerst héél véél interieurplaatjes te bekijken. Meer plaatjes dan je in je hele peuter- en kleutertijd bij elkaar hebt gezien. Maak voor jezelf een top drie en haal hier stalen van. Neem van één kleur verschillende tinten mee. Dus naast de beoogde kleur ook een paar donkerdere en een lichtere versies.

Leg deze op verschillende plekken in de ruimte en bekijk ze op verschillende tijden (ook als het buiten donker is). Laat steeds één of twee stalen afvallen tot de winnaar overblijft.

Zo kies je de juiste kleur voor de muur met hulp van de kleurencirkel

Mythbuster

Als afsluiter moet ik echt even afrekenen met een hardnekkige mythe. Donkere kleuren in kleinere ruimtes wordt door vele nog altijd gezien als een no-go. Uit angst de ruimte optisch te verkleinen of een benauwd gevoel te geven wordt er nog steeds massaal naar de witte kwast gegrepen.

Stiekem weten we heus wel dat angst een slechte raadgever is. Donkere wanden geven je interieur juist een mysterieuze, warme of zelfs luxe touch. Lekker doen dus!

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom je wél voor een donkere muur in je woonkamer zou moeten gaan
Sluiten