Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 1 dec 2020

5 tips voor als je in huis aan de slag wilt gaan met donkere kleuren

Een donkere muur in je interieur (of misschien zelfs wel meerdere muren!) kan heel chique en warm ogen, maar wellicht ook een beetje intimiderend. Hoe zorg je ervoor dat je die donkere kleuren op de juiste manier combineert? 5 tips om ervoor te zorgen dat jouw donkere muur het middelpunt van de kamer wordt.

5 tips om donkere kleuren in je interieur te nailen

1. Combineer een donkere muur met lichte meubels

Ga je voor een hele donkere muur? Yes, doen! Maar zorg ervoor dat je niet alle meubels en accessoires ook donker inkoopt. Combineer die donkere muur juist met lichte accessoires voor lekker veel contrast in je interieur.

2. Kijk niet alleen naar donkere muren

Donkere muren zijn natuurlijk hartstikke tof, maar als je écht een statement wilt maken kan je ook voor een geverfd plafond of juist de vloer in dezelfde kleur gaan.

Beperk je ook niet tot de shape van je muur. Het kan hartstikke leuk zijn om nét nog een klein stukje van de muur niet te schilderen – of juist de muur die haaks tegenop jouw donkere muur zit nog een stukje wél mee te schilderen. Speel met vormen in huis om je interieur wat speelser te maken.

Ook interessant: met deze kleuren verf op de muur lijkt de kamer groter

3. Kijk naar de hoeveelheid natuurlijk licht

Voordat je naar een verfpot en een kwast grijpt, kan het handig zijn om even te checken hoeveel natuurlijk licht er in de ruimte valt. Is het een hele lichte ruimte? Dan kunnen een paar donkere muren geen kwaad. Maar is de ruimte een soort verdoemhoekje waar eigenlijk heel weinig licht komt, dan is het misschien verstandiger om naar de tint van de donkere verf te kijken.

We zeggen niet dat je een kleine ruimte licht moet houden – integendeel! – maar het kan wel een goed idee zijn om voor een rijke, diepe kleur te gaan. Hiermee zorg je ervoor dat de kleine ruimte niet nóg kleiner en platter lijkt dan dat ‘ie al is.

4. Donkere kleuren op de muur? Ga eerst voor een grijze grondverf

Ben je bang dat je een donkere verf niet goed op de muur krijgt, omdat donkere verf snel streperig wordt? Breng dan voordat je met die donkere verf aan de slag gaat een laagje grijze grondverf aan op de muur. Et voila, streeploos verven is ineens heel makkelijk geworden.

> Meer tips: Niet dekkende verf, strepen of blaasjes? Zo los je verfproblemen op

5. Ga voor verf met een grijs- of bruintint

Ben je bang dat die donkere kleur op de muur ervoor gaat zorgen dat de muur té aanwezig is? Dan is het verstandig om eens te kijken naar een muurverf waar een tikkie grijs of bruin in terug te vinden is.

Omdat de verf daarmee wat donkerder en ‘viezer’ wordt, wordt de kleur ook meteen veel rijker.

Mooie appartementen met donkere muren bekijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips voor als je in huis aan de slag wilt gaan met donkere kleuren
Sluiten