Ariela Slakhorst
Ariela Slakhorst Tips 22 okt 2018

Hoe je van een donkere kamer tóch een sfeervolle, lichte kamer maakt

Winter is coming! Dat betekent dat we gedag zeggen tegen zonnige en lichte dagen en hallo tegen knusse avonden op de bank. Natuurlijk schijnt de zon wel in de winter, maar het wordt sneller donker en langer. Ook in huis is het daardoor een stuk donkerder. Wil jij de zomer toch een beetje in huis houden? Of heb jij een donkere kamer die wel wat licht kan gebruiken? Deze tips helpen!

Fris, levendig en gezellig: een lichte kamer heeft een fijne sfeer en dat is nu het buiten langer donker is een groot voordeel. Een goed verlichte kamer lijkt bovendien een stuk groter en je bent in een lichte kamer een stuk productiever. Redenen zat om je donkere kamer een stuk lichter te maken. Een donkere kamer kan erg knus zijn, maar het kan ook kil aanvoelen. Gelukkig kun je met een paar kleine veranderingen een donkere kamer een stuk lichter maken.

Verf je kamer licht

Licht geeft energie en dat is extra fijn nu het buiten sneller donker is. Ook als je huis erg donker is van zichzelf kun je het omtoveren tot een lichte een sfeervolle kamer. Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen, is door je muren en plafond in een lichte kleur te verven. Probeer waar mogelijk licht te reflecteren, bijvoorbeeld door je kozijnen te verven met een hoogglanslak. Goudkleurige accessoires werken ook goed, want behalve dat ze heerlijk glimmen, reflecteren ze licht.

Kies voor licht hout

Behalve lichte muren heb je ook een lichte vloer nodig. Het materiaal van de vloer is niet belangrijk zolang de vloer maar lekker licht van kleur is. Erg mooi en trendy zijn witgeschilderde houten vloeren. Heb je een donkere vloer? Fleur deze dan op met lieve lichte vloerkleden. Ook donkere meubelen maken een ruimte een stuk donkerder.

Nu snappen we dat het waarschijnlijk lastig wordt om een heel nieuw interieur aan te schaffen, maar ook je houten meubels kun je lichter maken. Bijvoorbeeld door lichte kussens en een knusse deken over je houten stoel te hangen. Mocht je wel van je donkere houten items af willen, verf ze dan in een lichte kleur. Tegelijkertijd zijn een paar donkere meubelstukken goed voor het contrast in een licht huis. Het geeft het net wat extra karakter en het creëert diepte in de ruimte.

Fijne verlichting

De juiste verlichting is essentieel voor een licht huis, zeker als het buiten donker is. Het is vooral handig om in donkere hoeken een lamp te plaatsen. Ook een fijne lamp bij de eettafel is een absolute aanrader. Altijd fijn om je kookkunsten goed te kunnen zien en bovendien erg gezellig. Maar ook daglicht is belangrijk kies daarom voor doorschijnende gordijnen in een lichte kleur. Misschien niet handig in je slaapkamer, maar in de woonkamer kan dit makkelijk.

Werk met spiegels

Spiegels creëren niet alleen ruimte in een kamer, maar reflecteren ook licht. Je kunt bijvoorbeeld een spiegel naast een raam plaatsen zodat het daglicht reflecteert. Als je geen raam hebt in een kamer kun je een spiegel schuin tegenover een lamp zetten voor meer licht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe je van een donkere kamer tóch een sfeervolle, lichte kamer maakt
Sluiten