Iris Wijnands
Iris Wijnands Tips 19 sep 2019

Heb je een donker huis door het sombere weer? Maak het lichter met deze 8 tips

Met somber en regenachtig weer is je kamer vaak nog sneller donker. Dat terwijl licht je inrichting en huis naar het volgende level tilt en nét even mooier maakt. Hier zijn tips om een donker huis lichter te maken.

Een donkerhuis lichter maken lukt met deze 8 tips

1. Een donker huis lichter maken door te snoeien

Pak de heggenschaar en knip die struiken die ervoor zorgen dat het licht niet door de ramen naar binnen valt. Al dat groen is hartstikke leuk, maar het moet gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat jouw huis niet verandert in een donkere grot.

2. Een lichter huis door lichte verf

Verf je muren in een lichtere kleur om je interieur ook lichter te laten lijken. Wit weerkaatst licht, terwijl een donkere kleur dat juist niet doet. Zeker met kleine ramen is het niet verstandig om te gaan voor een donkere kleur.

3. Speel met spiegels om een donker huis lichter te maken

Spiegels laten een ruimte optisch groter lijken. Ze weerkaatsen het licht en laten het lijken of de ruimte eindeloos doorgaat. Gebruik spiegels daarom als wanddecoratie, zoals in dit appartement.

Licht weerkaatst, zeker in spiegels.  Plaats daarom strategisch spiegels bij ramen om het licht te laten weerkaatsen in je kamer. Met een goed geplaatste spiegel kun je hetzelfde effect bereiken als bij het plaatsen van een extra raam. Hoe groter de spiegel, hoe beter het effect. Ideaal zou een spiegel van vloer tot plafond zijn.

4 redenen om een grote spiegel tot aan de vloer te kopen

4. Gebruik in een donker huis veel kleine lichtbronnen om de boel lichter te maken

Een grote lamp aan het plafond is de basis om een donker huis lichter te maken, maar er zijn meer manieren waarop je lampen in kan zetten om de boel wat zonniger te maken.

Kleed je huis aan met kaarsen, een snoer met leuke sfeerverlichting en kleine lampen in donkere hoekjes. Op die manier kun je op alle plekken van je huis licht laten schijnen, zonder dat de zon die dag hoeft te stralen.

Denk ook aan een bureaulampje voor je bureau, een lamp voor boven je eettafel en extra licht voor je zithoek waar je altijd een boek leest. Op die manier zorg je dat je licht hebt op de plekken waar je het nodig hebt.

5. Kies voor een lichte vloer

Een donkere vloer betekent al snel een donker huis. Het is belangrijk om na te denken over welke vloer in jouw huis past. Heb je een huis met weinig (natuurlijk) licht, is het misschien een idee om je donkere houten vloer te laten schuren, of een nieuwe lichte vloer te kopen.

6. Ga voor lichte decoratie om een donker huis lichter maken

Hoewel we donkere meubels en inrichting ook kunnen waarderen, is het verstandig om donkere meubels en accessoires vooral te gebruiken in een huis met voldoende ramen. Als je maar een klein raam hebt en donkere muren, kun je beter een licht kleurenpalet kiezen voor je huis.

Ga voor mooie witte vazen, leuke pastelkleurige plantenpotten en haal dan ook veel groen in huis. Planten zijn sowieso fantastisch, maar het zorgt er ook nog eens voor dat je huis wat lichter lijkt.

7. Weg met donkere gordijnen

Wie behoefte heeft aan licht, kan donkere en dikke gordijnen beter zijn huis uitgooien. Donkere en dikke gordijnen laten natuurlijk amper licht door, dat willen we niet. Ga voor witte lamellen of een dunner, wit of licht gordijn dat lichtdoorlatend is. Zo heb je wel de privacy van een dik gordijn, maar niet de blokkade van licht.

Meer lezen over licht?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Heb je een donker huis door het sombere weer? Maak het lichter met deze 8 tips
Sluiten