Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 7 jul 2020

6 manieren waarop interieurdesigners een donkerder huis licht laten lijken

Op een zonnige dag is jouw woonkamer ontzettend licht, maar zodra er wolken voor de zon trekken blijf jij achter in een donkere ruimte. Herkenbaar? Als je op elk moment een licht interieur wilt hebben, volg dan deze 6 manieren waarop interieurdesigners een donker huis lichter laten lijken. Zit je altijd goed.

Laat je huis lichter lijken op deze 6 manieren

1. Ga voor een lichte vloer

Hoe mooi een donkere vloer ook kan zijn – het doet de ruimte echt kleiner lijken. Als je meer licht in huis wilt, kan je dus beter ook voor een lichte vloer zijn. Een lichte vloer weerspiegelt het natuurlijke zonlicht wat door de ramen naar binnen valt, waardoor de ruimte frisser en lichter oogt.

Qua muren raden we ook aan om het licht te houden, maar hier zit wel iets meer speling in. Als je graag een donkere muur wilt, go for it. Maar houd het wel bij één muur, want lichte muren zorgen er automatisch voor dat de ruimte ook lichter lijkt.

2. Kies natuurlijke kleuren (maar deins niet weg voor kleuraccenten)

Qua meubels zijn netruale kleuren het meest ruimtelijk. Favorieten hiervoor zijn bijvoorbeeld hout, rotan en steen in hun oorspronkelijke kleur. Je geeft het interieur dan wat joie de vivre door verschillende kleuraccenten te gebruiken. Wat dacht je van neon kussens en een kleurrijke gallery wall aan de muur?

3. Schone ramen

Misschien een verrassende tip, maar was je ramen eens extra. Vaak wachten we te lang met het wassen van de ramen, waardoor ze ongemerkt viezig worden en minder licht doorlaten dan mogelijk. Maak een sopje, en schoonmaken dus! Zo maak je je ramen streeploos schoon.

4. Planten

Een paar planten in huis zorgen ervoor dat de ruimte wat vrolijker en levendiger wordt. Plants bright up the room, en zo zorg je er automatisch voor dat de ruime lichter oogt.

5. Blijf weg van gordijnen

Ook als de gordijnen open zijn, nemen ze vaak nog zo’n tien tot twintig centimeter voor het raam – afhankelijk van hoe dik de gordijnen zijn uiteraard.

Als jouw huis het toelaat, stap dan eens helemaal van die gordijnen af. We lezen vaak dat gordijnen een huis helemaal afmaken, maar tegenwoordig zien we steeds vaker interieurs zónder gordijnen. En dat vinden we eigenlijk wel leuk. Of zorg ervoor dat de gordijnen niet voor het raam hangen als ze open zijn, maar trek ze een stukje verder door en laat ze voor de muur rusten.

6. Ga voor een good old spiegel

Het feit dat spiegels je interieur lichter maken, is eigenlijk wel algemeen bekend. Toch wilden we ‘m graag nog even in dit lijstje vermelden om het compleet te maken. Dus knoop het goed in je oren: als er nog geen spiegels in jouw interieur hangen, haal dan een paar spiegels in huis. In de kringloop tik je vaak prachtige exemplaren op de kop voor bijna geen geld. Zo voeg je karakter én licht toe aan je interieur – precies wat we willen.

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk deze appartementen eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
6 manieren waarop interieurdesigners een donkerder huis licht laten lijken
Sluiten