Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Design 24 september 2016

Dombo Mug door Richard Hutten

Elke dag komen wij de mooiste meubels, accessoires en kunstwerken tegen. En hoewel we houden van jong, nieuw talent, willen we de grondleggers van design zeker niet vergeten. Daarom delen we in de serie Interior Icons onze favoriete ontwerpen met jou. Of het nu gaat om een klassieke stoel of een moderne kast, een budget merk of een designer topstuk, waar we nog even voor moeten sparen. Wij zetten onze favorieten graag in de spotlights!

Na die gekke (maar geniale) Horse Lamp van vorige keer, zetten we de speelse toon nog even door. Deze keer met een ontwerp van Nederlandse bodem: de Dombo Mug van Richard Hutten.

Bron: Gispen

Het ontwerp

De reden dat deze drinkbeker de naam ‘Dombo Mug’ heeft gekregen is wel te raden. Het ontwerp is geïnspireerd op de oren: het enige lichaamsdeel van het menselijk lichaam dat voor altijd blijft groeien.

Omdat de beker zulke grote oren heeft, wordt de Dombo Mug veel gebruikt door kinderen. Richard ontwierp de mok voor zijn tweejarige zoon zodat hij – in plaats van een fles – een normale beker kon gebruiken. De grote oren zijn erg handig voor kleine handjes!

Bron: Gispen

De productie van de mok is behoorlijk complex. In tegenstelling tot de dikke oren zijn de randen van de mok zelf vrij dun. Richard maakte een mal voor de mok, waarin polypropyleen wordt gegoten. Door dit gladde materiaal heeft de mok een moderne uitstraling en wordt de mok allang niet meer alleen door kinderen gebruikt. In menig interieur wordt de Dombo Mug gebruikt als design object, vaas of als pennenbakje in de home office.

Ook leuk om te weten

  • De Dombo Mug heet eigenlijk gewoon ‘Domoor’. Maar omdat de mok al snel bekendheid kreeg, veranderde de naam naar Dombo Mug. Dat klinkt voor de internationale markt toch wat beter.
  • Er gingen al meer dan een half miljoen mokken over de toonbank.
  • De mok wordt nu geproduceerd door Gispen.

The Dombo Mug makes people happy when they see it

Over Richard Hutten
Net als Maarten Baas, Piet Hein Eek, Hella Jongerius en vele andere Nederlandse bekende ontwerpers heeft Richard Hutten ook gestudeerd aan de Design Academy in Eindhoven. In 1991 begon hij zijn eigen design studio en was hij tevens betrokken bij de start van Droog Design.

Reageer op artikel:
Dombo Mug door Richard Hutten
Sluiten