admin
admin Tuin 5 feb 2021

4 vogelvoerhangers die je zelf kunt maken om in de tuin te hangen

Met af en toe een dagje sneeuw en vele frisse dagen is het nu toch echt winter in ons land. De meeste dieren houden een winterslaap, maar kleine vogeltjes zien we druk heen en weer vliegen op zoek naar wat lekkers tussen de lege takken van planten en bomen. Om ze de winter door te helpen kun je deze leuke vogelvoerhangers maken!

Help die mussen, koolmeesjes, roodborstjes en pimpelmeesjes een handje door vogelvoerhangers in de tuin te hangen. Daar kunnen ze lekker van smikkelen terwijl de kids lekker naar ze kunnen kijken. En het allerleukste is natuurlijk om die vogelvoerhangers zelf te maken, of met je kinderen.

Zo maak je zelf vogelvoerhangers

Zo zitten de vogels er ook warm bij deze winter.

Als je meer wilt doen dan een vetbol ophangen: welke vogels eten wat?

Snelle vogelvoerhangers met appel of pinda’s

Snijd een appel in kleine stukjes en rijg hier met naald en draad een touwtje door, doe hetzelfde met de doppinda’s. Hang de hangers op in de tuin, op een hoge plek waar vogels rustig kunnen smikkelen.

Vetfiguurtjes maken

Laat je kind een paar deegvormpjes uitkiezen die hij mooi vindt, bijvoorbeeld een hartje of ster, en leg deze apart samen met vershoudfolie en een kleine satéprikker. Smelt in een koekenpan (frituur)vet op een laag pitje en voeg als het helemaal vloeibaar is dezelfde hoeveelheid zaden en pitten toe.

Laat het mengsel even afkoelen en schenk het dan in een deegvorm waar een stuk vershoudfolie in ligt. Druk het mengsel zoveel mogelijk aan en vul tot aan de rand.

Prik als het vet wat gestold is een satéprikker in de vorm zodat je hier later een touw door kan rijgen. Verwijder de prikker, de vershoudfolie en het deegvormpje als het vet compleet gestold is en versier je tuin met deze vetfiguurtjes.

Keuken schoonmaken: zo krijg je een vette keuken weer brandschoon

Zaden op een lege wc-rol

Verzamel wat lege wc-rollen, een pot vogelpindakaas en vogelvoer of verschillende soorten zaden. Smeer de wc-rol helemaal in met een laag pindakaas en rol deze door de zaden zodat ‘ie aan alle kanten voorzien is van vogelzaad.

Rijg er een stuk touw doorheen en hang ‘m op in de tuin waar katten er niet bij kunnen. Hetzelfde kan je doen met bijvoorbeeld een dennenappel, als je geen karton in de tuin wilt hangen.

Lege sinaasappels

Snijd sinaasappels doormidden en pers ze uit, verwijder met een mesje of lepel het overtollige vruchtvlees aan de binnenkant. Rijg dan met naald en draad touw door de sinaasappelhelften zodat je ze op kan hangen.

Heb je dat gedaan? Vul de halve sinaasappels vervolgens met vogelzaden en hang de hangers op.

DIY: stoere plankdragers van leer (zoals bijvoorbeeld een leren riem)

Dit artikel verscheen gedeeltelijk eerder op Famme

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
4 vogelvoerhangers die je zelf kunt maken om in de tuin te hangen
Sluiten