Renée Leeuw
Renée Leeuw Diy 20 mei 2018

DIY: zo maak je een zelfvoorzienend terrarium in een grote fles

Wildernis is een kamerplanten- en stadstuinwinkel in Amsterdam met een missie: de stad groener maken, zowel binnen als buiten het huis. Regelmatig blogt Wildernis op Roomed over planten en hun verzorging. Deze keer vertelt Mila, co-founder van Wildernis, hoe je zelf een terrarium maakt.

Terrariums zijn er in allerlei soorten en maten, gesloten of open. Als ze open zijn, moet je ze alsnog water geven. Maar een gesloten terrarium heeft (behalve licht) helemaal niks nodig. Het is namelijk een soort mini-ecosysteem: het water verdampt en drupt langs de fles weer als condens in de grond. Wanneer een blad verdort, wordt dat weer omgezet in voeding voor de planten. Planten in een gesloten fles kunnen dus jaren blijven leven zonder dat je ernaar om kijkt. Perfect voor mensen zonder groene vingers!

Bron: Wildernis

Van groenstyliste Judith Baehner leerden we hoe je zo’n gesloten microklimaat zelf kunt maken. Judith van Het Groenlab leg hieronder uit hoe je zo’n terrarium zelf maakt.

Benodigdheden

Voor een terrarium kun je bijna alles gebruiken: grote flessen, kleine flessen, vazen, potten. Als je ze maar goed kunt afsluiten en een niet al te kleine opening hebben, want alles moet door de hals naar binnen. Met de juiste (zelfgemaakte) gereedschappen en heel veel geduld maak je in een middag een fles vol planten.

 • 1 fles met een dop of kurk (verkrijgbaar bij Wildernis of via de website van Het Groenlab)
 • Stenen of kiezels
 • Een handje houtskool
 • Potgrond voor kamerplanten
 • Kleine plantjes, die nog goed kunnen doorgroeien (check het lijstje onderaan)
 • Stukken mos of mooie steentjes voor op de potgrond
 • Stevig tape
 • Een lege PET-fles, waarvan je de dop met een stukje hals als trechter gebruikt
 • Een A4’tje

Terrarium tools

Deze zijn verkrijgbaar bij Het Groenlab, maar zijn best prijzig. Van onderstaand materiaal kun je ook je eigen gereedschap maken.

 • Bamboestokjes van ongeveer 40 cm
 • Houten lepels en een vork
 • Stukjes schuurspons
 • Kurk uit een wijnfles

Stap 1

Maak de fles heel goed schoon met een sopje van heet water en een beetje groene zeep. Gebruik om de binnenkant goed schoon te schrobben een gereedschap van een stukje schuurspons dat je met een elastiekje aan een bamboestokje vastmaakt. Voor flessen met een flinke bocht maak je een extra spons aan een bamboestokje dat je knakt. Spoel de fles goed schoon en laat hem goed drogen.

Stap 2

Leg de fles op z’n kant en doe de stenen in de fles. Deze eerste laag maak je voor de afwatering zodat de potgrond en de wortels niet constant in het water blijven staan.

Stap 3

Zet de fles overeind en maak een tweede laag met houtskool, dat je een beetje kneust zodat de stukken niet zo groot zijn. Verdeel de houtskool regelmatig over de laag stenen met een vorkje dat je aan een bamboestok vastmaakt met tape. Het houtskool zorgt voor zuivering en gaat schimmels tegen. Om de houtskool en de potgrond netjes in de fles te krijgen maak je van de bovenkant van de PET-fles en een opgerold A4-tje een lange trechter tot ver in de fles.

Stap 4

Breng een laag potgrond aan op de houtskoollaag. Maak een laag van ongeveer 8 cm zodat je plantjes er straks goed in kunnen.

Stap 5

Nu komt het geduldwerkje. De plantjes gaan door de hals naar beneden in de fles. Maak de lepels aan de bamboestokjes. Graaf een gat in de grond daar waar je eerste plantje moet komen. Neem het plantje voorzichtig uit het potje en schud zoveel mogelijk grond van de wortels. Doe dat voorzichtig zodat de wortels niet beschadigen. Neem het plantje tussen twee lepels en laat het voorzichtig zakken door de hals in het gat. Schep de grond voorzichtig terug in het gat en druk de grond aan met de kurk aan een bamboestokje. Dit doe je met alle plantjes. Meestal zijn drie plantjes genoeg. Leg daarna het mos of de steentjes op de potgrond.

Stap 6

Giet wat regenwater in de fles en laat de fles een weekje zonder kurk staan. Zet de fles op de plaats waar je hem gaat zetten. Kies een lichte plek maar niet in de volle zon. Kijk elke dag even hoe de grond eruitziet. Deze mag niet te nat of te droog zijn. Doe na een week de kurk op de fles. Soms als het echt heel warm is en er veel condens in de fles komt kun je de fles even luchten.

Geschikte planten voor het terrarium

Fittonia, varentjes zoals zinkvaren (Phlebodium) of venushaar (Adiantum), kleine Calathea, graslelie (Chlorophytum), fluweelplant (Gynura), lepelplant (Spathiphyllum), bladbegonia (Begonia rex), vleesetende plantjes zoals Dionaea muscipula.

Bron: Wildernis

MEER LEZEN
Check ook Mila’s vorige blog voor Roomed, waarin ze de beste plantenboeken tipt.

Terrarium van glas
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
DIY: zo maak je een zelfvoorzienend terrarium in een grote fles
Sluiten