Hannah Westra
Hannah Westra Diy 10 okt 2015

DIY: stoere betonnen plank

Beton is te gek! Het geeft je interieur een stoere industriële look en daarom worden wij altijd heel gelukkig van DIY’s met dit materiaal. Ook deze gave betonnen plank kun je zelf maken met cement. Het lijkt aardig wat werk, maar als je het eenmaal doorhebt is het prima te doen. Go for it!

Deze betonnen plank is gemaakt door de Nederlandse Ruben van Dijk en past perfect binnen een industrieel interieur. Volg dit stappenplan om de plank zelf te maken. Nog meer inspiratie voor een industrieel interieur? Wij geven je zeven tips.

Benodigdheden

Materiaal

 • Waterproof glad multiplex voor de gietvorm (of de goedkope variant: melamine)
 • Zelfnivellerend cement
 • 3D geprint onderdeel (zie stap 5)
 • Legplankdrager voor verborgen montage
 • Cylinder magneetjes (10mm x 10mm)
 • Koker (diameter die aansluit op de legplankdrager
 • Lossingsmiddel (bijvoorbeeld siliconenspray/vaseline)
 • 4x M6 bouten en moeren
 • 4x M6 coach schroeven
 • Protoplast (optioneel)
 • Lak (optioneel)

Gereedschap

 • Boormachine
 • Hamer
 • Ijzerzaag
 • Emmer om te mengen
 • Meetlint

STAP 1

Aangezien een plank van beton best wat weegt, heb je stevige legplankdragers nodig. In de plank zijn twee buisjes gemaakt waar de dragers precies inpassen. Om de plank dicht tegen de muur te houden, voegde de maker van de plank twee magneetjes toe zodat de plank naar de dragers wordt getrokken. Bedenk bij deze stap hoe je wilt dat de plank eruit gaat zien en teken dit eventueel uit.

STAP 2

De gietvorm bestaat uit zes stukken waterproof multiplex. Vijf hiervan zijn om de gietvorm te maken en een om de dragers op hun plek te houden. Let op: om de plank in de juiste vorm te krijgen is het heel belangrijk dat de stukken van de gietvorm exact de juiste maat hebben. De gaten in het zesde stuk multiplex zijn gemaakt op de plek waar de consoles in de plank komen. De gaten zijn zeven millimeter groot zodat de M6 bouten hierin passen.

STAP 3

De legplankdragers in het voorbeeld zijn twaalf millimeter lang en moeten exact passen in de kokers, zodat de plank recht blijf hangen. Zaag de kokers dus af op dezelfde maat als de legplankdrager. Om te voorkomen dat het cement in de kokers komt, is het slim om het einde plat te slaan met een hamer.

STAP 4

Aan de achterkant van de plank moet er ruimte vrij blijven voor de dragers. Voor deze ruimte ontwierp de maken van de planken een 3D-geprint onderdeel. De hoeken hiervan zijn zo gemaakt dat je dit onderdeel makkelijk kunt verwijderen uit de vorm. Het 3D-model kun je hier downloaden. Spray protoplast op de dragers voordat je het cement giet, zodat je deze er straks makkelijk uit kunt halen.

Stap 5

Spray ook op de gietvorm lossingsmiddel om het opgedroogde cement straks makkelijk los te krijgen. Maak de stukken multiplex stevig aan elkaar vast met klembeugels. Maak vervolgens de legplankdragers aan het 3D-geprinte deel vast met M6 moeren. Plaats de kokers en de magneetjes op de juiste plek (gebruik eventueel tiewraps). Mix het cement zoals staat aangegeven op de verpakking en giet het in de houder. Plaats de legplankdragers pas in het cement als de vorm bijna vol is.

Stap 6

Als je alles goed hebt gedaan, is het heel makkelijk om de gietvorm los te halen van het cement. Haal de vorm los zodra het cement voor een groot deel is opgedroogd. Het mag nog een klein beetje zacht zijn. Dat is handig als je het blok nog wilt schuren.

Stap 7

Maak de plankdragers aan de muur vast met coach schroeven en schuif de plank op de dragers. Je kunt het eventueel nog afmaken met een transparante lak. Zo krijgt de plank een gladde finish en is hij meteen beschermt tegen vlekken.

Vind je dit toch te veel werk, maar wil je wel graag zo’n toffe plank? Ruben verkoopt ze ook op Etsy! En check dan meteen even deze te vette betonnen kubus lamp!

Meer leuke DIY’s met beton?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

www.instructables.com

Reageer op artikel:
DIY: stoere betonnen plank
Sluiten