Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Wooninspiratie 20 jul 2018

Leuke DIY voor het weekend: plantenpotten schilderen in dezelfde tint

In de meeste tuinen tref je een allegaartje van verschillende bloembakken en plantenpotten. Dat hoeft geen punt te zijn. Maar je grote plantenpotten schilderen in dezelfde kleur geeft wél een rustige, chique look aan je tuin. De moeite waard om eens te overwegen, als klusje voor het weekend. 

Heb je plantenpotten in verschillende soorten en stijlen in je tuin? En verlang je naar een rustig, tof geheel? Je grote plantenpotten schilderen in dezelfde tint zou weleens dé oplossing kunnen zijn. Daarmee maak je één geheel van je collectie. En dat geeft rust en eenheid.

Voor welke kleur je gaat maakt natuurlijk niet uit. Da’s ook afhankelijk van je stijl. Wit doet het erg mooi, maar je zou zelfs voor zwart of grijs kunnen gaan. Andere kleuren (zoals nudetinten of het nu zo hippe zachtroze) kunnen natuurlijk ook, maar daarmee laat je je plantenpotten juist opvallen, in plaats van opgaan in de rest van de tuin. Dus overweeg goed welk effect je voor ogen hebt, voordat je je kwasten in die blikken verf steekt.

Je grote plantenpotten schilderen: zo doe je dat

1. Maak de potten eerst schoon met warm water en droog ze goed af. Zet ze desnoods even met hun toet in het zonnetje.

2. Zet daarna je ‘werkstation’ klaar. Je kunt dit klusje waarschijnlijk het beste klaren in de tuin of op het balkon, dan heb je ook het minste last van de verflucht. Leg kranten op de grond, zodat de verf niet op de vloer komt.

3. Schuur de plantenpotten met dik schuurpapier, met een korrelgrootte van 220. Neem de potten daarna af met een vochtige doek en laat weer goed drogen.

4. Sommige soorten plantenpotten hebben eerst een primer nodig voordat je ze kunt gaan beschilderen, anders pakt de verf niet. Doe dat bijvoorbeeld altijd bij geglazuurde buitenpotten. Plantenpotten van poreuze materialen als terracotta of steen hebben dit niet nodig.

5. Kies de juiste verf. Gebruik bijvoorbeeld muurverf voor buiten of acrylverf op waterbasis. Grondverf kun je beter laten staan, want de kans is groot dat dat gaat afbladderen op je buitenpotten.

6. Breng de verf aan op de plantenpotten met een grote kwast. Je hebt waarschijnlijk twee laagjes nodig om een goed dekkend effect te krijgen. Laat goed drogen voordat je de plantenpotten in de tuin zet.

Nog meer over plantenpotten:

De leukste interieur crushes, talloze hacks en een eindeloze bron aan inspiratie. Rechtstreeks in je inbox. Meld je aan voor de Roomed Inspiratieboost.
[mc4wp_form id=”245779″]

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leuke DIY voor het weekend: plantenpotten schilderen in dezelfde tint
Sluiten