Renée Leeuw
Renée Leeuw Diy 10 jan 2015

DIY: oude lampenkap in een nieuw jasje

Ben je op zoek naar een unieke lamp voor in huis en ben je niet zo’n held met de naald en draad? Dan is dit wellicht de DIY die je zoekt. Wij laten namelijk zien hoe je een lampenkap bekleedt zonder naaiwerk in een paar simpele stappen.

Ga op zoek naar een leuke stof met een gave print om je lampenkap een unieke look te geven. Zo weet je zeker dat je jouw lamp bij niemand anders in huis zal spotten!

BENODIGDHEDEN

  • Lampenkap
  • Een gave lap stof
  • Schaar
  • Groot vel papier (bijvoorbeeld inpakpapier)
  • Lijmspray geschikt voor textiel
  • Textiellijm
  • Wasknijpers
  • Stift
  • Liniaal
  • Optioneel: strijkijzer

STAP 1
Verwijder eerst alle randjes en uitsteeksels, die het nieuwe stofje in de weg kunnen zitten.

STAP 2
Nu ga je bepalen hoeveel stof je nodig hebt door de lampenkap allereerst op het vel papier te leggen en vervolgens te rollen over het papier. Markeer het beginpunt op de lampenkap en trek met de stift een lijn op het papier terwijl je de kap rolt. Doe dit aan de boven- en onderkant en verbindt vervolgens de twee lijnen aan de uiteinden door met de liniaal een rechte lijn te trekken van de bovenste markering naar de onderste. Je hebt nu een rechthoekige vorm.

STAP 3
Knip de vorm uit het papier en leg het patroon op de binnenkant van de stof. Trek het patroon na op de stof met een stift (let er wel op dat de stift niet te dik of donker is zodat deze niet doordrukt en zichtbaar wordt aan de buitenkant van de stof).

STAP 4
Zorg ervoor dat je ongeveer 2,5 cm speling hebt aan de randen van de stof, want die randen ga je later om de kap vouwen. Zorg er ook voor dat je genoeg ruimte overhoudt bij de zoom. Knip de stof dus ruim genoeg uit.

Tip: Strijk een vouw in de uiteinden van de stof voordat je de lampenkap gaat bekleden. Dit is mooi als je later een gave zoom wilt maken.

STAP 5
Leg de stof met de binnenkant naar boven en spuit in met lijmspray. Rol nu voorzichtig de lampenkap over de stof, wrijf eventuele bubbels direct weg en zet de stof vast met wasknijpers.

STAP 6
Vouw de overlappende stof naar binnen en lijm dit vast met de textiellijm. Zet vervolgens opnieuw vast met wasknijpers.

STAP 7
Zet de uiteinden goed vast aan de lampenkap en maak hier een mooie naad. Hierboven zie je een zigzag patroon dat gewoon op de stof gelijmd is. Er komt dus helemaal geen naaiwerk aan te pas!

www.apartmenttherapy.com

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
DIY: oude lampenkap in een nieuw jasje
Sluiten