admin
admin Diy 15 mei 2013

DIY: Stoere betonnen plantenbak op wielen

Maak een statement in je interieur of in je tuin met deze stoere betonnen plantenbak op wielen. Het is even een klus met wat zwaar tilwerk, maar daarna heb je zeker nog jaren plezier van dit ontwerp. En mocht je uitgekeken raken op de planten, dan kun je de bak altijd nog omtoveren tot een mooie vijver.

Met een beetje geduld en wat betonmix kan ook jij de eigenaar worden van zo’n mooie betonnen bak. Lees verder voor het stappenplan en ga aan de slag!

Benodigdheden om een betonnen plantenbak te maken

 • Oud keukenkastje
 • Zak betonmix met een gladde structuur
 • Dik isolatieschuim
 • Kraantje
 • +/- 10 cm koperen waterleiding met schroefmechanisme
 • 4 zwaargewicht wielen
 • Stuk multiplex, iets kleiner dan het keukenkastje
 • Siliconenkit
 • Duct tape
 • Spanband
 • Boor/schroefmachine
 • Scherp stanleymes of kleine cirkelzaag
 • Koevoet
 • Hamer
 • Veiligheidsbril

Duur: 6 uur + 4 dagen droogtijd

De stappen om een betonnen plantenbak te maken

1. Foam op maat van de betonnen plantenbak snijden

Snijd, afhankelijk van hoe diep je de betonnen plantenbak wil maken, een aantal stukken isolatiefoam op maat zodat er ongeveer 4 tot 5 centimeter tussen de wanden van de zijpanelen van het kastje en het foam zit. Gebruik hiervoor een cirkelzaag of een scherp stanleymes. Plak de eerste laag foam met siliconenkit op de bodem van het kastje en plak de andere lagen foam daar weer bovenop.

2. Meten is weten

Meet het punt af waar het gat voor de koperen leiding moet komen. Het is de bedoeling dat deze in het midden van de plantenbak zit en dat de leiding net verzonken zit in de bovenste laag van het isolatiefoam. Boor een gat en steek de leiding erdoor heen.

3. Ruimte maken voor de leiding

Snijd het foam met het stanleymes weg om ruimte te maken voor de koperen leiding.

4. Afkitten

Schroef de kraan los van de leiding en plaats de leiding in het uitgehouwen foam en vóór het net geboorde gat. Gebruik siliconenkit om de boel waterdicht te maken en plak de leiding in het foam helemaal af met duct tape.

5. Kastje verstevigen

Afhankelijk van de conditie van het keukenkastje dat je gebruikt, is het misschien nodig om een spanband om het kastje heen te trekken voor extra stevigheid. Dit voorkomt dat het kastje door het gewicht van het beton uit elkaar valt. Zet ongeveer zes centimeter boven het foam een streep met potlood. Hierdoor kun je zien tot hoe hoog de mal gevuld moet worden met betonmix. Eventueel kun je aan de buitenkant de randen van het kastje hermetisch afplakken met duct tape om lekken te voorkomen.

6. Beton mixen en storten

Het mixen van zo’n grote hoeveelheid beton is een zwaar werkje. Je zult misschien geneigd zijn om extra water toe te voegen om het mixen te vergemakkelijken, maar wanneer je teveel water toevoegt zal het beton niet sterk genoeg worden en na verloop van tijd scheuren. Even doorbijten dus. Mix het beton totdat het de consistentie van nat deeg heeft en stort het in de mal. Zorg dat het beton goed in alle hoeken en naden van je mal komt. Het is belangrijk dat het beton goed rondom de leiding komt. Gebruik een stok om het beton naar beneden te duwen om luchtbellen te voorkomen.

7. Luchtbellen verwijderen

Gebruik de hamer om aan alle zijden van de mal te tikken om zo alle luchtbellen te verwijderen. Dit zorgt voor steviger beton.

8. De bodem van de betonnen plantenbak plaatsen

Druk het afgemeten stuk multiplex in het midden van het natte beton en druk goed aan.

9. Beton laten drogen

Laat het beton tenminste vier dagen drogen voordat je de mal verwijdert. Kijk op de verpakking van de betonmix of je het geheel eventueel moet afdekken.

10. Mal verwijderen

Breek voorzichtig de mal weg zonder het beton te beschadigen.

11. Foam verwijderen

Rol het blok beton om en gebruik de koevoet om al het foam te verwijderen. Vergeet niet dat de leiding in het foam zit dus doe dit klusje met beleid.

12. Installeer het kraantje en de wielen

Draai het kraantje op het schroefdraad van de koperen leiding en gebruik de siliconenkit om het geheel waterdicht te maken. Bevestig de wielen aan het multiplex en kantel je betonnen plantenbak om.

13. De betonnen plantenbak vullen

Wanneer je de bak als plantenbak gaat gebruiken is het verstandig om op de bodem een laag kiezels of ander materiaal waardoor het water makkelijk weg kan stromen. Stort hierop de aarde en.. tuinieren maar!

Ben jij helaas niet gezegend met een stel groene vingers? Gebruik de bak op tuinfeestjes als stoere bar en vul deze met ijs en flessen van je favoriete drank!
>> 7x inspiratie voor het ideale tuinfeest

Heb je nog wat betonmix over? Bekijk dat deze artikelen ook even want wij hebben ideeën genoeg!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

homemade-modern.com

Reageer op artikel:
DIY: Stoere betonnen plantenbak op wielen
Sluiten