Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Diy 7 november 2015

DIY: Lampion met gedroogde bloemen en bladeren

Sint Maarten is weer in aantocht! Voor de doorgewinterde DIY-ers is het natuurlijk wel zo leuk om een eigen lampion te maken. Deze lampion met gedroogde bloemen en bladeren zal extra sfeer geven in de koude wintermaanden, maar zal ook het gehele jaar mooi staan in je interieur. Bekijk snel onze handige how-to!

De DIY lijkt erg op het ouderwetse ‘papier-mâché’, alleen gebruik je geen kranten maar doorzichtig (vloei)papier zodat de lampion transparant blijft.

Benodigdheden

  • Gedroogde bladeren en bloemen. Vaak zijn de mooiste exemplaren gewoon op straat of in de tuin te vinden! En je kunt natuurlijk altijd bloemen gebruiken van een bos bloemen die je eigenlijk van plan was weg te gooien. Zoek de mooiste exemplaren uit en droog ze tussen twee vellen keukenpapier in een dik boek
  • Enkele vellen transparant (vloei)papier
  • Behanglijm
  • Ballon
  • Grote kom of schaal om de behanglijm in te mengen
  • Decoratief lint of draad
  • Naald

Stap 1.

Knip het transparante papier in stroken van ongeveer 2 cm dik. Maak de stroken niet te lang, anders is het straks met plakken lastig om het mooi glad rondom de ballon te krijgen.

Stap 2.

Maak de behanglijm aan met water zoals beschreven op de verpakking. Je hebt maar weinig nodig, dus reken even uit hoeveel water je nodig hebt voor een paar eetlepels poeder.

Stap 3.

Haal de stroken papier door de behanglijm en plak ze op de ballon. Laat een paar centimeter vóór het ‘tuutje’ van de ballon vrij. Voor deze eerste laag ga je twee keer helemaal rond, zodat de eerste laag als het ware uit twee lagen bestaat. Dit laat je even drogen.

Stap 4.

Plak nu (voorzichtig!) de bloemen op de ballon. Je zou een klein kwastje kunnen gebruiken om de bloemen en bladeren in te smeren met lijm. Heb je de bloemen in een mooie compositie geplakt? Dan is het tijd voor de laatste laag stroken. Niet té dik, zodat het papier straks als het lampje schijnt wel nog een beetje transparant is!

Stap 5.

Je geduld wordt even op de proef gesteld, want de papier-mâché moet nu volledig drogen. Dit duurt ongeveer twee dagen. Het gemakkelijkst is het tuutje van de ballon te tapen aan bijvoorbeeld een bezemsteel, en deze rechtop te zetten of ergens tussenin te klemmen. Zorg er in ieder geval voor dat het gelijmde gedeelte niet in contact komt met een ondergrond. Prik na de droogtijd met een naald de ballon lek en verwijder de resten van de ballon uit de binnenkant van de lampion.

Stap 6.

De lampion is bijna klaar! Prik met de naald twee gaten in de ballon: tegenover elkaar, ongeveer twee centimeter van de rand af. Bevestig aan de gaatjes het lint of ijzerdraad.

Gedroogde bloemen staan ook superleuk in het interieur, dus deze lampion kan je na Sint Maarten ook een mooi plekje geven op tafel. Heb je nog wat mooie bloemen en bladeren over? Bekijk dan dit moodboard met handige DIY om ze te decoreren in glazen fotolijsten!

Reageer op artikel:
DIY: Lampion met gedroogde bloemen en bladeren
Sluiten