admin
admin Diy 4 juli 2014

DIY: kanten tipi voor in de speelkamer

Haal de indiaan én de prinses in je kindje naar boven met deze zelfgemaakte tipi van kant. Groot genoeg om samen in te spelen, klein genoeg om op te vouwen en in een kast op te bergen. Leg er een mooi kleedje onder en wat zachte kussens en de secret hide-out is compleet.

Benodigdheden
• 365 cm kant met kleine print
• 274 cm kant met grotere print
• 6 stevige latten van 243 cm lang
• boor
• koord
• 91 cm lang, breed elastiek
• 182 cm wol of lint
• schaar
• liniaal
• potlood
• naaimachine
• draad
• strijkijzer en strijkplank

Alle eenheden in deze tutorial zijn omgerekend. Je hoeft de cijfers dus niet te nauw te nemen, maar zorg wel dat ze in verhouding zijn.

Stap 1
Meet 22 cm vanaf één kant van de latten en markeer dit punt in het midden van de latten. Boor op de gemarkeerde punten een gat.

Stap 2
Rijg het koord door de gaten in de zes latten en leg een losse knoop. Zet de latten rechtop en draai ze iets, voordat je de onderkanten uit elkaar gaat zetten. Wanneer het frame van de zes latten stevig staat, leg dan de knoop in het koord goed vast.

Stap 3
Spreid het kant in de lengte uit en meet 58 cm vanaf de onderkant. Maak hier een klein knipje. Meet het midden van het deel dat je net hebt afgemeten en meet vanaf daar recht naar boven. Markeer dan 3,81 cm vanaf iedere kant zodat je 7,62 krijgt in het midden, en doe ook daar een kleine knip. Meet met een duimstok een lijn in een rechte hoek van het bovenste knipje aan de linkerkant naar het linker knipje aan de onderkant en doe hetzelfde met de rechterkant. Wanneer je deze lijnen knipt, heb je een driehoek die een deel van de bovenkant van je tipi vormt. Dit deel kun je nu gebruiken als sjabloon voor de resterende vijf stukken. Draai het sjabloon iedere keer op z’n kop, zodat je alle stof gebruikt. Doe nu hetzelfde met het grote stuk kanten stof, maar dan met de volgende maten: 106,68 cm aan de onderkant, zoek het midden en meet vanaf daar 96 cm omhoog. Meet dan 30 cm naar beide zijkanten zodat je stuk 60 cm breed is. Maak weer een rechte hoek met de duimstok, meet vanaf de gemarkeerde punten naar de hoeken beneden en knip zo vijf panelen uit (één minder dan aan de bovenkant dus).

Stap 4
Leg een paneel van de bovenkant en een paneel van de onderkant over elkaar heen zoals in het voorbeeld. Zorg dat ze recht liggen en zet ze vast met spelden. Naai de panelen iets van de kant af aan elkaar en verwijder de spelden. Vouw de panelen open en strijk de naad plat met het strijkijzer.

Stap 5
Zet twee panelen aan elkaar vast met spelden en let er op dat de naden van de boven- en onderkant gelijk liggen. Naai de panelen voorzichtig aan elkaar vast en verwijder de spelden.

Stap 6
Herhaal dit met de rest van de panelen en zet ze voorzichtig vast met punaises op de latten om zeker te weten dat het past.

Stap 7
Knip een stuk stof van 106 cm lang en 16 cm breed als onderkant van de opening van de tipi. Vouw de onderkant een klein stukje om en vervolgens nog een keer en strijk deze vouwen plat. Naai de vouwen vast om een zoom te creëren. Zet het vast aan de onderkant van de opening van je tipi en laat het kant aan beide zijkanten overlappen. Zorg ervoor dat de zoom aan de bovenkant zit. Maak ook het laatste paneel aan de bovenkant vast met spelden en maak eventueel op dezelfde manier als aan de onderkant een zoom. Naai het paneel vast.

Stap 8
Knip nog een stuk van 15 cm x 86 cm en zet het vast aan een zijkant van de opening zodat de boven- en onderkant overlappen.

Stap 9
Maak weer een zoom aan de binnenkanten van de zijkanten door dubbel te vouwen, te strijken en te naaien.

Stap 10
Knip een trapezium van 81cm onder, 48 cm boven en ongeveer 88 cm hoog.

Stap 11
Vouw de schuine kanten als een zoom weer twee keer naar binnen, strijk ze en naai ze vast. Doe hetzelfde met de rest van de kanten.

Stap 12
Leg het laatste paneel, dat je voor de maat vast had gezet met spelden, voor je neer met de twee stroken zoals in het voorbeeld. Naar ze netjes aan elkaar, vouw ze open en strijk de naden plat.

Stap 13
Leg de losse flap in trapeziumvorm zoals in het voorbeeld neer en zorg dat de stukken iets overlappen. Naai vast aan de bovenste zoom.

Stap 14
Draai het geheel om zodat de andere kant nu naar voren ligt en naai de onderste strook vast aan de zijflappen. Zorg ervoor dat de zoom van de onderste strook onder de zijflappen ligt bij het vastnaaien.

Stap 15
Als het laatste paneel klaar is, zet je deze vast op de tipi tent en naai je het vast aan de twee aangrenzende panelen. Let er weer op dat de lijnen gelijk lopen.

Stap 16
Vouw de bovenkant van het geheel om, strijk en naai het vast als een zoom. Doe hetzelfde met de onderkant.

Stap 17
Knip zes stukken elastiek van 15 cm, maar cirkeltjes en laat ze ongeveer 2,5 cm overlappen. Naai op iedere zoom een elastieken rondje vast met een zigzagsteek.

Stap 18
Knip vier stukken wol of lint van 45 cm. Zet de vier linten bovenaan de opening vast, zoals in het voorbeeld. Twee aan de voorkant, twee aan de achterkant.

Stap 19
Naai de linten vast. Hiermee kun je de flap voor de opening omhoog houden wanneer je de tipi open wilt hebben. Draai het touw aan de bovenkant van de latten van de tipi een paar keer om de tipi heen en leg een mooie knoop.

www.abeautifulmess.com

Reageer op artikel:
DIY: kanten tipi voor in de speelkamer
Sluiten