Renée Leeuw
Renée Leeuw Diy 10 april 2015

DIY: kaasplank van klei

Een dinertje is niet compleet zonder deze af te sluiten met een goed gevuld kaasplankje! En wat is er nou leuker dan die heerlijke Franse kaasjes te serveren op een zelfgemaakt kaasplateau?

In deze DIY laten we zien hoe je een kaasplank maakt van klei. Stiekem vinden wij het plankje er ook gewoon heel leuk uitzien om neer te zetten bij de andere stoere planken!

benodigdheden

  • Zelfdrogende klei
  • Deegroller
  • X-acto mesje
  • Sponsje
  • Lijmlak van Decopatch
  • Bakpapier
  • Rietje
  • Schuurpapier

stap 1

Leg een fel bakpapier op een vlakke ondergrond. Zo voorkom je dat de klei blijft plakken aan de ondergrond. Rol de klei uit met een deegroller tot er een vierkant ontstaat van ongeveer een halve centimeter dik.

Stap 2

Gebruik het X-acto mesje om de vorm van het plateau in de klei te krassen. Doe dit voorzichtig zodat je de klei makkelijk weer vlak krijgt als je een foutje maakt.

Stap 3

Is de vorm zoals je wilt? Snijd dan met het mesje helemaal door de klei zodat je de vorm er definitief uit snijdt.

Stap 4

Haal scheurtjes en oneffenheden weg door een beetje water over de klei te druppelen en de imperfecties uit te wrijven.

Stap 5

Ga met de platte kant van het mesje langs de randjes om deze glad te maken.

Stap 6

Maak met een rietje een gat in het plateau. Daar kun je later een touw doorhalen als hengsel. Laat de klei nu zo’n 48 uur drogen en draai de kaasplank na 24 uur om.

Stap 7

Wanneer de klei helemaal droog is, ga je met een schuurpapiertje over het oppervlak om alle imperfecties weg te schuren.

Stap 8

Breng nu de laklijm van Decopatch aan. Deze laklijm gaat goed in combinatie met voedsel en zorgt ervoor dat er geen vocht in het plateau trekt. Gebruik de spons om dunne lagen aan te brengen. Herhaal dat ongeveer vier keer en zorg ervoor dat de lagen goed drogen tussendoor.

Je kaasplateau zal nu redelijk wat vocht kunnen weerstaan! Maar probeer je kaasplank niet onder te dompelen in een sopje; zo blijft ‘ie langer mooi!

Heb je nog wat klei over? Maak daar dan een gaaf bureau-accessoire van.

www.designsponge.com

Reageer op artikel:
DIY: kaasplank van klei
Sluiten