Renée Leeuw
Renée Leeuw Diy 24 oktober 2015

DIY: Jan Willem’s bureau van pallets

Je huis is eigenlijk nooit echt af. Het is vaak namelijk een kleine weergave van je persoonlijkheid en aangezien jij nogal wat verandert gedurende je leven, zijn die veranderingen meestal ook terug te zien in je huis. Meestal, want je bankrekening kan je nog weleens beperken in het aanpassen van je huis. Maar daarom zijn er DIY’s, ofwel doe-het-zelf-projecten waardoor je huis nóg persoonlijker en meer uniek wordt èn waarmee je heel wat geld kunt besparen.

Deze keer laten we een ingezonden DIY zien van onze lezer Jan Willem. Hij raakte geïnspireerd door dit artikel en maakte zelf een stoer bureau van pallets en die moesten we wel met jullie delen! Lees snel verder voor de benodigdheden en het stappenplan.

Benodigdheden

 • 3x Pallets
 • Spijkers en/of schroeven
 • 4x Schroefhaken
 • Grof touw
 • Zaag
 • Boor
 • Hamer
 • Sloopbeitel
 • Schroevendraaier
 • Eventueel verf
 • Schuurpapier
Bron: Pixabay

Stap 1

Haal allereerst de pallets uit elkaar. Dit kun je het best doen met een sloopbeitel, schroevendraaier, hamer en wat grof geweld.

Stap 2

Zaag de planken op de gewenste lengte. Je kunt het bureau natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt. Jan Willem heeft de volgende afmetingen aangehouden: 90 cm breed / 42 cm diep / 75 cm hoog.

Stap 3

Nu ga je eerst de zijkanten maken. Jan Willem maakt een zijkant van zes balken, maar je kunt de zijkant natuurlijk zo breed maken als je zelf wilt. Leg de balken naast elkaar en maak deze aan elkaar vast met behulp van drie dwarsbalken (één brede aan de bovenkant waar het blad later op kan rusten en twee smalle aan de onderkant). Schroef de planken aan de dwarsbalken of timmer ze vast met spijkers. Herhaal dit voor de andere zijkant.

Stap 4

Voor het blad gebruikte Jan Willem planken van verschillende lengten om zo wat afwisseling te creëren. Het blad zetten hij als volgt in elkaar: alle planken op hun plek leggen (ondersteboven) en vervolgens vastschroeven aan twee brede verbindingsbalken aan de uiteinden. Omdat het blad uit planken van verschillende lengte bestaat, moesten ook deze planken nog apart aan elkaar vastgemaakt worden. Dit deed hij met kleinere dwarsbalken.

Stap 5

Nu maak je de zijkanten aan het blad vast met behulp van de blokjes uit de pallets. Een kwestie van boren en schroeven.

Stap 6

Als beiden kanten aan het blad zitten, is het tijd om de dwarsbalk aan de achterkant te maken en te bevestigen voor stabiliteit. De dwarsbalk is ook gewoon een onderdeel van de pallet (zie afbeelding).

Stap 7

Nu draai je vier schroefhaken in de blokjes en de dwarsbalk. Hier kun je het grove touw aan bevestigen voor extra stevigheid. Draai de schroefhaken goed strak zodat er spanning op het touw komt te staan.

Stap 8

Nu is het bureau van pallets zo goed als af. Even goed schuren zodat je geen splinters in je handen krijgt en eventueel kun je het bureau nog verven in een mooie kleur, maar dat hoeft natuurlijk niet.

Heb je nog wat pallets over? Onderstaand bed maak je binnen 15 minuten. Hoe? Dat laten we hier zien.

Aan de slag met de DIY van Jan Willem? Upload een foto van jouw creatie op Instagram met #RoomedDIY en de leukste foto’s krijgen een re-post van Roomed. Wij zijn ontzettend benieuwd naar jullie creaties!

Heb je vragen over deze DIY? Jan Willem helpt je maar al te graag en is zelfs bereid om het meubel voor jou te maken! Dus roept u maar in een reactie onder dit artikel.

Reageer op artikel:
DIY: Jan Willem’s bureau van pallets
Sluiten